logo

Актуелности

Обележавање стогодишњице "Црквенца"

 

Градска општинa Младеновац организује обележавање сто година од подизања Спомен-чесме "Црквенац". Свечаност ће се одржати 15. септембра са почетком од 11.30 сати на платоу испред Спомен-чесме "Црквенац".

Програмом обележавања ове изузетне годишњице за Младеновац и Србију, предвиђено је традиционално полагање венаца на "Црквенцу". Венце ће положити представници амбасада држава савезница Србије у Првом светском рату, државних органа Републике Србије, градске општине Младеновац, града Врања и борачких удружења.

У оквиру културно уметничког програма учествоваће оперски певач, Славко Николић уз клавирску пратњу Александра Марковића, Црквени хор "Опленац" из Тополе, ученици београдске Музичке школе "Даворин Јенко" као и чланови Позоришта младих из Младеновца.

Посетиоци ће истог дана у Хотелу "Селтерс" моћи да погледају и изложбу слика "Крстови", Драгана Мартиновића као и пројекцију филма "У Младеновцу још жубори чесма", посвећеног др Елси Инглис.

Градска општина Младнеповац позива све суграђане да присуствују програму обележавања овог значајног датума за Младеновац и Србију и тако још једном одамо пошту др Елси Инглис и храбрим женама из Шкотске које су представљале најјачу женску санитетску организацију на српском ратишту несебично пружајући лекарску негу рањеним српским војницима и оболелом становништву.

Спомен - чесма "Црквенац" подигнута у јесен 1915. године, а посвећена је храбрим женама из Шкотске које су представљале најјачу женску санитетску организацију на српском ратишту несебично пружајући лекарску негу рањеним српским војницима и оболелом становништву.

На мермерној плочи чесме уклесане су речи на српском и енглеском  "За успомену на санитарне мисије шкотских жена у Србији и њиног оснивача др Елзи Ингилс, подиже II резервна младеновачка болница. – Изградили војници Моравске дивизије I позива под руководством резервног капетана прве класе Бор. Поповића".

Др Елси Ингилс посмртно је одликована орденом Белог орла, највишим одликовањем у Србији. Њена биста коју је урадио Иван Мештровић налази се у Националној галерији Шкотске. У Единбургу је и Меморијална болница за мајку и дете која носи њено име али најлепши споменик овој изузетној жени преставља Спомен-чесма подигнута у Младеновцу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.