logo

Актуелности

Привремени орган о информисању

 

Усвајањем одлуке о пројектном суфинансирању медијских садржаја преко конкурса, ова област се по први пут уводи у легалне оквире, речено је на данашњој седници Привременог органа градске општине Младеновац.

За ову намену, до краја године, предвиђено је 800.000 динара, а
појединости око предстојећег расписивања конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја, појаснила је Весна Милић Сјеран, секретар Привременог органа. Она је напоменула да је предлог конкурса урађен на основу законских одредби о обавези општина да распишу конкурсе и јавне позиве, те да је то раскид са досадашњом праксом финансирања медија.

– Колико ми је познато у првој половини ове године за медије је потрошено 800.000 динара. Целукупни новац је без конкурса, закључењем уговора, додељен је само једном медију. Закон је у овом погледу врло јасан и то у тренутку закључења овог уговора, почетком године, свакако није било у складу са законом. У овом тренутку постоје средства од 800.000 динара у буџету која су опредељена, а нису утрошена.

Расписавањем конкурса суфинансираће се пројекти медијских садржаја. Право учешћа имаће они медији који се емитују на територији градске општине Младеновац, који се не финсансирају из јавних средстава и којима већ нису додељена средства у вредности од 80 % пројекта. Такође, у конкурсу, позвана су и медијска Удружења да доставе предлоге стручних лица за комисију која ће оцењивати пројекте. На основу предлога Комисије, Привремени орган ће донети одлуку. Пошто пријавни поступак није компликован, ми смо предвидели рок од 8 дана за доставу документације, како би се процес окончао до краја децембра.  Конкурс ће бити објавен на интернет страни градске општине Младеновац, као и у недељенику "Младеновачки Глас" – рекла је Сјеранова.

Током расправе по овој тачки, члан Привременог органа, Предраг Чокић, рекао је да је апсурдно до краја године потрошити 800.000 динара за ову намену, односно да је то превише новца.

Председник Привременог органа, Владан Глишић, рекао је да је већина медија у катастрофалној економској ситуацији, те да су упркос томе у претходном периоду медијски пратили дешавања у општини Младеновац.

– Ни један динар неће бити бачен и то се види из конкурсних услова. Путем конкурса медије мотивишемо да себи олакшају положај и стабилнији уђу у следећу буџетску годину. Ми нисмо као претходна власт која је једном медију дала 800.000 динара за нешто што нису ни радили нити желимо да појединим медијима дајему паре преко Туристичке организације – напоменуо је Глишић.

Предраг Вулиновић, члан Привременог органа, истакао је да конкурс представља крај са "буразерском и кафанском поделом новца медијма".

– Напокон и у овој области јавног живота улазимо у законске оквире. Ако некоме смета закон нека каже. Знамо сви да је много више од милион динара завршило у поједнимим медијима ван конкурса. То је био манир претходног сазива и ово нам служи на част да се преко конкурса позову правна лица која се баве производњом медијских садражаја. Мени је жао што је неко навикао да се ради без критеријума. Жао ми је што је неко ишао на хаџилуке и тиме се дичио. Крајње је лицемерно да неко говори да је ово превише за медије, а о трошку сиротиње иде на Хиландар. На хаџилук се иде новцем из сопственог џепа и прави вреник одваја паре за тај пут, а не тражи из општинске касе – рекао је Вулиновић.

У наставку седнице, Привремени орган је за координатора Канцеларије за младе градске општине Младеновац именова Милоша Спасојевића, а за заменике координатора Вељко Лукић и Стефан Ивановић. Како је рекао Владан Глишић, именована лица ће овај посао обављати волонтерски и већ учествују у раду Канцеларије за младе.

Такође, давањем сагласности на ценовник ЈКП "Младеновац", Привремени орган је усвојио предложене измене које се тичу спорних ставки : Издавање потврде о прикључењу на водоводну и канализациону мрежу у поступку легализације (ставка са 3.852 динара спуштена на 292,00 динара) и Услуга приступа систему водносабдевања (ставка са 92 динара за физичка и 184 динара за правна лица спуштена на 0,00 дин. , односно укинута).

Привремени орган је усвојио решење о одобравању финансирања радова на одржавању школских објеката у 2015. години, као и решење којим се утврђују мере за обезбеђивање безбедности деце у школама.

Д Н Е В Н И   Р Е Д

1. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ПРОИЗВОДЊЕ МЕДИЈСКИХ САДРЖАЈА ИЗ ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ У 2015. ГОДИНИ СА ТЕКСТОМ  КОНКУРСА
2. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОДРЕЂИВАЊУ КООРДИНАТОРА И ЗАМЕНИКА КООРДИНАТОРА  КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ
3. ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА И ДОПУНА ПРОГРАМА КОРИШЋЕЊА СРЕДСТАВА ОД ЗАКУПА ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА У 2015. ГОДИНИ
4. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА  ОДЛУКУ О ЦЕНАМА И ПРОИЗВОДНИМ УСЛУГАМА ЈКП  „МЛАДЕНОВАЦ“
5. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА КОЈИМ СЕ ОДОБРАВА  ФИНАНСИРАЊЕ РАДОВА НА ОДРЖАВАЊУ ШКОЛСКИХ ОБЈЕКАТА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ У 2015. ГОДИНИ
6. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА КОЈИМ СЕ УТВРЂУЈУ МЕРЕ ЗА ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ У ТОКУ ОБРАЗОВНО ВАСПИТНОГ РАДА И ДРУГИХ АКТИВНОСТИ ШКОЛА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ
7. РАЗНО

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.