logo

Актуелности

Усвојене одлуке о финансирање културе и спорта

 

На седници Привременог органа одржаној 5. фебруара усвојене су одлуке којима се уређују и дефинишу области финансирања културе и спорта у градској општини Младеновац.

Усвојеном Одлуком о задовољавању потреба и интереса грађана у области спорта на подручју градске општине Младеновац уређују се услови, критеријуми, начин и поступак доделе средстава из буџета градске општине Mладеновац за област спорта. 

Како је објаснила Весна Милић Сјеран, секретар Привременог органа градске општине Младеновац, Одлука се заснива на важећем Закону о спорту као и градској одлуци којима су прецизно одређене надлежности градских општина у области финансирања спорта. 

– Између осталог, предвиђа се финансирање годишњих и посебних програма који се одобравају по јавном конкурсу, одређивање посебних приоритета за сваку годину, утврђују се услови за добијање средстава као и шта су оправдани и неоправдани трошкови. Усвојеном одлуком формира се стална Комисија за спорт која ће радити током целе године, односно која ће стручно оцењивати програме који се финансирају из општинског буџета.  Оно што ће општина самостално финансирати је одржавање спортских објеката и режим њиховог коришћења. Такође, новост је да општина може финансирати и набављање спортске опреме – рекла је Милић Сјеран.

Она је напоменула да ће се у тренутном режиму привременог финансирања градске општине Младеновац, до скупштинског усвајања општинског буџета, финансирати приоритетне потребе, а то је школски спорт и омладинске категорије спортских клубова (пионири, кадети и јуниори) као и годишњи програм Спортског савеза за области организације спортских такмичења од посебног значаја за општину.   

Ступањем на снагу ове одлуке престаје да важи досадашња Одлука о начину финансирања пројеката невладиних организација и млађих селекција спортских клубова из буџета градске општине Младеновац.

Привремени орган је на истој седници усвојио и Одлуку о сталним манифестацијма из области културе од значаја за општину Младеновац. Реч је о манифестацијама које својим значајем и садржајима презентују и афирмишу градску општину Младеновац и задовољавају потребе грађана у области културе, а то су : Шумадијске метафоре, Ваздухом хлађена страст, Ликовна колонија, Позоришни фестивал, Културно лето и Mеђународни фестивал фолклора "Влашка". 

Средства за одржавање манифестација обезбеђују се у буџету градске општине Младеновац на основу сагледаног програма и предрачуна трошкова, а у складу са расположивим средствима. Осим буџетских средстава, организатор манифестације обезбеђује новац за одржавање манифестације и из других извора, а у складу са важећим прописима (донатори, спонзори и сл.).

Наташа Јовановић, члан Привременог органа градске општине Младеновац, истакла је да су ово манифестације које се реализују дужи низ година у општини Младеновац и које су својим садржајем постале препознатљиве и ван територије наше општине. 

– Одбор манифестације је одговоран за наменско трошење средстава Већу градске општине Младеновац, о чему је у обавези да најкасније у року од 30 дана од дана завршетка манифестације поднесе извештај са потребном документацијом. Сматрам да је ово једини начин да се ова област уведе у законске токове јер знамо да су се ове манифестације до сада финансирале преко Туристичке организације где нису били прецизирани трошкови одржавања нити се правдао утрошак добијеног новца – рекла је Јовановићева. 

Она је појаснила да се манифестација "Културно лето" односи на културна дешавања око Дана општине Младеновац чији садржаји ће се мењати из године у годину и трајати око месеца дана. 

 

Д Н Е В Н И   Р Е Д

1. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОДОБРАВАЊУ ПЛАЋАЊА ОБАВЕЗА ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА ОБАВЕЗЕ ПО ЗАХТЕВИМА ЗА ИСПЛАТУ

 2.ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ЗАДОВОЉАВАЊУ ПОТРЕБА И ИНТЕРЕСА ГРАЂАНА У ОБЛАСТИ СПОРТА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

 3.ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О СТАЛНИМ МАНИФЕСТАЦИЈАМА ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ ОД ЗНАЧАЈА ЗА ГРАДСКУ ОПШТИНУ МЛАДЕНОВАЦ

4. РАЗНО

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.