logo

Актуелности

Цистерна за воду у марковачкој школи

 

 

Дугогодишњи проблем са водоснабдевањем основне школе у Марковцу решен је уградњом цистерне за воду капацитета осам кубика. Посао вредан око 350.000 динара финансирала је градска општина Младеновац.

Градска општина Младеновац финансирала је уградњу цистерне за воду запремине 8.000 литара у двориште издвојеног одељења ОШ "Коста Ђукић" у Марковцу. Вредност радова је 350.000 динара, а извођач посла је ЈКП "Младеновац" које ће се старати и о одржавању, снабдевању и контроли воде из цистерне.

Издвојено одељење ОШ "Коста Ђукић" у Марковцу које тренутно похађа 30 ученика и група од 15 предшколаца годинама уназад је имало проблем са водснабдевањем. Школа се снабдевала техничком водом из плитког бунара у којем је вода била хемијски и бактериолошки неисправана. Додатан проблем представљала је и бактерија салмонеле која се пре неколико година појавила у узорку воде.

Јасминка Вуковић, директорка ОШ "Коста Ђукић", каже да је у том тренутку школа реаговала на једини могући начин, бунар је испран и дезинфикован.

– Иначе, вода је у свим издвојеним одељењима само техничка и то је јасно назначено свим родитељима и деци. Зато смо се и обратили општини Младеновац у нади да ће уградња цистерне бар делимично решити постојећи проблем. Свесни смо тога да ће и ово у једном тренутку бити само техничка вода али нећемо имати проблема са бактеријама у води. Наша деца се пијаћом водом снабдевају на најсигурнији начин. Школа обезбеђује балоне са водом и апарате за пиће – рекла је Вуковићева.

Владан Глишић, председник Приврменог органа градске општине Младеновац, рекао је да је проблем са водом решен уградњом цистерне, као и недавно у школи у Пружатовцу.

– Овде није постојала хигијенски исправна воде јер је дошло до мешања бунарских вода са фекалном канализацијом. Све послове око цистерне, одржавање, снабдевање и контролу вршиће ЈКП "Младеновац". Сигурно је да квалитет услова за одржавање наставе утиче на број ученика по сеоским школама, зато се и трудимо да стандардизујемо услове у свим школама на територији наше општине. Желимо да млади људи, нарочито деца, што мање осете разлику између села и града – рекао је Глишић и најавио да ће се у предстојећем буџетском кватралу обезбедити довољна материјална средства за потребе образовања.

Што се тиче улагања у градске школе, Глишић је најавио обимну инвестицију у санацију Основне школе "Свети Сава".

– Градска општина Младеновац је добила од Агенције за улагања сагласност за потписивање и спровођење јавне набавке за обиман посао реновирања зграде ОШ "Свети Сава" у Младеновцу. Предвиђено је инвестиционо одржавање објекта, реконструкција хидратантске мреже школе и реконструкција дела канализационе мреже око објекта. Вредност радова је преко 25.000.000 динара, а у року од 15 дана ћемо бити у могућности да потпишемо уговор са извођачем радова тако да ће се прецизно знати динамика радова – рекао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.