logo

Актуелности

Обележен 12. октобар - Дан ослобођења Младеновца

 

Свечаном академијом и полагањем венаца на спомен обележја у Младеновцу и Међулужју, Општински одбор УБНОР – а данас је обележио 12. октобар – Дан ослобођења Младеновца у Другом светском рату.

Свечаности обележавања 72 године од ослобођења Младеновца присуствовале су бројне делегације борачких удржења. У име градске општине Младеновац, венце на споменик Српском ратнику у Младеновцу и споменик палим борцима у Међулужју положио је Владан Глишић. председник градске општине Младеновац.

Венце су такође положили и представници општинских организација УБНОР-а, Удружење потомака ратова 1912-1918 и Удружење борца рата од 1990. године.

Свечаној академији у сали "др Елси Инглис", међу осталима, присуствовали су и борци НОР – а, генерал Мићо Грубор, председник секције Треће крајишке пролетрске бригаде као и члан Већа градске општине Младеновац, Саша Вићентијевић.

Радмило Петровић, подсетио је на борбе за ослобођење Младеновца, које су почеле 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. Он је рекао да су у ослобађању нашег града и околине учествовале јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова које су жестоким нападом савладале немачке трупе састављене од јаких пешадијских снага, тенковских јединица и противтенковске артиљерије распоређених на правцу Топола – Младеновац – Београд.

Борбе за ослобођење Младеновца почеле су 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. Здружене јединице Народно ослободилачке војске и Црвене армије упутила су се ка Младеновцу, да би 12. октобра око 17 часова избиле пред град. На јужној ивици Младеновца, дуж северне обале речице Луга и даље, дуж насипа железничке пруге, немачко-фашистичке јединице су припремиле одбрамбену линију, а сам град су уредиле за кружну одбрану.

Артиљерија корпуса, која је под заштитом мрака померена што је могуће ближе предњем крају непријатељске одбране, извршила је јак ватрени налет, после чега су тенкови, са десантом аутоматичара, извршили муњевити јуриш на непријатељске положаје.

У незадрживом налету совјетске технике и југословенске пешадије за два сата сломљен је отпор непријатеља код којег је завладала паника и у ноћи 12. октобра Младеновац је био ослобођен од непријатеља, а мост на Лугу разминиран.

Пут ка Београду био је отворен и престоница је осам дана касније ослобођена.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.