logo

Актуелности

Одржана Светосавска Академија

 

На овогодишњој Светосавској Академији одржаној у организацији младеновачке Гимназије, додељене су награде ученицима основних и средњих школа за резултате постигнуте на међународним и републичким такмичењима.

Светосавској Академији присуствовала је и делегација побратимске општине Горња Радгона из Словенија, а ученици и наставници Гимназије потрудили су се да овогодишња програм академије буде мало другачији него што смо навикли на оваквим прославама. Кроз песму, музику и глуму, на модеран начин спојене су темељне идеје Светосавља са савременим добом. Ђаци су се потрудили да својом глумом проблематизују и неке савремене теме младих људи као што је дилема да ли отићи или остати у земљи по завршетку школовања.

На Светосавској Академији, градска општина Младеновац доделила је награде ученицима основних и средњих школа за резултате и освојено прво, друго и треће место на међународним и републичким такмичењима у 2016. години.

Присутне је поздравио Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

– Поштовани суграђани, драги гости из побратимске општине Горња Радгона, добродошли на Светосавску академију. У име градске општине Младеновац, свим основцима, средњошколцима, студентима, васпитачима, наставницима, професорима и осталом школском особљу, честитам школску славу Светог Саву.

Добитницима Светосавских награда честитам на успесима постигнутим на међународним и републичким такмичењима. Као што се ваши родитељи и ваше школе поносе вама, треба да знате да је и Младеновац поносан на ваше резултате и да ћемо знати да ценимо оно што радите.

Градска општина Младеновац урадила је доста посла на уређењу школа у веома кратком времену. Настављамо даље са још више енергије и већом посвећеношћу.  Све што радимо, радимо јер је то наш посао, дужност и обавеза.

Драги пријатељи, у духу данашњег празника желео бих да се подсетимо вредности за које се још пре осам векова залагао Свети Сава. Oн је оплеменио душу Србије врлинама које је проповедао. Научио је свој народ шта су љубав, мирење, праштање, знање, истинољубље, част, достојанство. Зато што је учинио за оплемењивање српске народне душе, дугујемо му велику захвалност.

Учитељи, наставници и професори данас раде најважнији посао у Србији.

Мислим да је ваша одговорност и обавеза данас већа него икада јер пратите децу на путу током којег постају људи. Знам да то није лако. Деца осећају сву тежину и последице времена у којем живимо. Преко штампе, телевизије и интернета, изложена су информацијама које често збуњују и нас одрасле. Какве ће вредности усвојити, како ће и да ли ће разликовати добро од лошег, зависи пре свега од вас, просветних радника, и нас родитеља.

Животно дело Светог Саве представља трајну просветитељску тековину која нас непрекидно подсећа да је улагање у младе једини сигуран пут ка изградњи бољег, напреднијег и хуманијег друштва. Зато на данашњи празник желим пуно успеха, снаге и воље и вама и нама на заједничком задатку који нас очекује.

На крају, подсетимо се речи патријарха Павла који се својој духовној деци обратио речима: "Будите верни, храбри и јединствени! Чувајмо своју душу и савест! Тако ће бити сачувана и света, мученичка земља наших часних предака." – рекао је Глишић.

По завршетку програма, додељене су светосавске награде успешним ученицима, освајачима међународних и републичких такмичења. Награде, монографије "Хиландар", Славомира Војиновића, ученицима је уручио председник општине Владан Глишић.

Награђени ученици на републичким такмичењима су : ТРЕЋЕ место НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ, освојила су два ученика, САРА МИЛИЈАНОВИЋ, ученица  Гимназије Младеновац и то на два такмичења из СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ и из БИОЛОГИЈЕ,  БЛАГОЈЕ ЈЕРЕМИЋ, из Основне музичке школе Стеван Христић, на републичком такмичењу у Београду свирајући хармонику и КРИСТИНА ПАУНОВИЋ, ТЕХНИЧКА ШКОЛА - изграда одевних предмета.

ДРУГОПЛАСИРАНИ су следећи ученици: СОФИЈА МАРИЋ из ОШ СВЕТИ САВА на такмичењу из хемије и НИКОЛА ПАВИЋ из ОМШ СТЕВАН ХРИСТИЋ, гитара, на републичком такмичењу у Београду. На истом такмичењу награду је освојио ЛУКА ВУЈИЋ,  ОМШ СТЕВАН ХРИСТИЋ, хармоника, а на 60. Фестивалу музичких и балетских школа Србије друго место је освојила МИЛИЦА ЈАНКОВИЋ, ОМШ СТЕВАН ХРИСТИЋ, виолина.

На истом фестивалу награде су освијили и НИКОЛА ВУКОВИЋ, ОМШ СТЕВАН ХРИСТИЋ, клавир као и клавирски дуо "SECRET PIANO" у саставу ДАНИЦА ВУЈИЋ И НАТАЛИЈА РАЈНОВИЋ, из музичке школе "СТЕВАН ХРИСТИЋ".

Освајачи првих награда на републичким такмичењима су МИЛОШ КРСМАНОВИЋ, ученик ОШ КОСТА ЂУКИЋ, освојио је ПРВО МЕСТО на такмичењу из историје. НИКОЛА РАЈИЋ ( ОМШ СТЕВАН ХРИСТИЋ), гитариста, на републичком такмичењу у Београду такође је освојио прво место. Два прва места на 60. Фестивалу музичких и балетских школа Србије освојили су и ученици ОМШ СТЕВАН ХРИСТИЋ, НЕДЕЉКО ВУКОВИЋ, свирајући хармонику, са којом је освојио и другу награду на републичком такмичењу, ЈОВАНА РАДИВОЈЕВИЋ, флаута и МИЉАНА МИШИЋ, ТЕХНИЧКА ШКОЛА, на такмичењу кожарских и текстилних школа.

На међународном такмичењу дувача "Даворин Јенко" у Београду, четворо ученика Основне музичке школе "Стеван Христић" освојили су значајне награде. То су КАТАРИНА ПАВЛОВИЋ -  флаутисткиња , прва награда и МАЊА СТОЈАНОВИЋ , такође са флаутом, прва награда. Друго место на истом такмичењу освојиле су ученице САРА ГЛИШИЋ, флаута и МАРИЈА ТАСИЋ, са истим инструментом.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.