logo

Актуелности

Обележен Међународни дан цивилне заштите

Седницом општинског Штаба за ванредне ситуације обележен је 1. март, Међународни дан цивилне заштите. На седници су сумирани резултати рада Штаба у 2016. години као и планови за ову годину.

Штаб за ванредне ситуације на територији градске општине Младеновац у 2016. години одржао је укупно девет седница на којима је донето је 11 аката (наредби, закључака и препорука). Између осталог, промењен је дотадашњи приступ области ванредних ситуација у циљу повећања степена безбедности грађана, материјалних добара и животне средине општине.

Такође, израђена је Процена угрожености од елементарних непогода и других несрећа ГО Младеновац као темељни и стратешки документ за израду система заштите и спасавања на територији општине као и основа израде планова ЗиС. Процена је тренутно у фази прибављања мишљења. Формирани су органи штаба - Стручни оперативни тимови за евакуацију, одбрану од поплава,снежних мећава наноса и поледице као и епидемије, епизоотије и биљних болести.

За наредни период планирана је обука чланова штаба од стране Националног тренинг центра Сектора за ВС МУП РС као и формирање јединице Цивилне заштите опште намене и оснивање нових и проширивање постојећих Стручно оперативних тимова у циљу повећања функционалности и ефикасности. Планиране су и активности у циљу набавке средстава система везе.

Светски дан цивилне заштите установљен је 1990.године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ИЦДО). Циљ обележавања тог дана је да се скрене пажња јавности на знацај цивилне заштите и развијања свести о превентивним и самозаштитниим мерама и поступцима у слуцају елементарних непогода, техницко-технолошких несрећа...

Према међународним стандардима, цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину. Она представља целовит систем и најшири облик организовања, припремања и учешћа становништва у хуманитарним активностима и задацима заштите и спасавања.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.