logo

Актуелности

Бибијака у Младеновцу

 

Сваке године Ромска заједница широм света слави свој празник Бибију. Традиционално весело, Бибјака је прослављена и у Младеновцу на неколико локација, а гости на слављу у насељу Карађорђева били су председник општине Младеновац и чланови Већа. 

Славље и весеље око дрвета у Карађорђевој. Гости из комшилука али и бројни аутомобили из Крагујевца, Смедеревске Паланке, Београда, Немачке, Аустрије, Швајцарске ... Домаћин Бибјаке у овом насељу била је Сања Бањаш, а Тетка Бибија је прослављена и у Драпшину, Влашкој, Међулужју, Сенаји. Домаћини су угостили председника општине Владана Глишића и чланове Већа, Сузану Васић, Гордану Димитријевић Бјеличић, Горана Спасојевића и Богдана Вуксановића.

Бибијака се најчешће слави око воћке, најчешће крушке, које се тада назива Биби. Пре прославе дрво се украшава цвећем и црвеним тракама, затим се око дрвета ставља посна храна и пиће.

Сваке године домаћин славе је други мештанин из села, а кад се заврши певање молитви домаћин служи своје госте храном и пићем. Славље траје како око дрвета тако и по кућама, увече се људи поново окупљају на вечери код домаћина.

 

  

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.