logo

Актуелности

Минстарка државне управе у Младеновцу

 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, разговарала је са представницима градске општине Младеновац о могућностима за проширење овлашћења градске општине и унапређењу локалног економског развоја.

Брнабићева је рекла да се питање децентрализације Србије свело на решевање два проблема, проблем округа и градских општина.

–  Што се тиче округа, они у овом тренутку немају претерану функцију али ми вероватно треба да их задржимо зато што немамо регионе и то је један начина како да идемо у предприступну помоћ Европске уније. Други проблем је проблем градских општина. Градске општине имају јако мало овлашћења, оне су под ингеренцијом Града и имају мало простора да нешто стварно ураде.  Када одлучујемо по Одлуци о максималном броју запослених , ми ту не третирамо градске општине већ само град, а онда град Београд одлучује и о градским општинама и јавним предузећима. 

Тако да сам данас овде да заједно проценимо и нађемо начин како да градске општине ефикасније функционишу, а то је питање које мора да се решава променом Устава и није нешто што можемо да урадимо изменама и допунама Закона о локалној самоуправи . У бројчаном смислу ми смо завршили рационализацију у јавној управи . Тренутно радимо на новој Одлуци о максималном броју запослених за 2017. годину и у наредних неколико дана упутићемо свим локалним самоуправама писмо са нашим предлогом о максималном броју запослених.

Такође, увек је добро да имамо комуникацију како би стимулисали локални економски развој. Не треба свака општина у Србији да чека Владу Србије да доводи велике стране инвестицвије већ постоји неискоришћен простор у нашим малим и средњим предузећима  – рекла је Брнабићева.

Она је додала да је градска општина Младеновац тренутно је шеста по броју послатих фискалних рачуна у наградној игри "Узми рачун и победи".

– У овом тренутку сте шести и изгледа да сигурно улазите у првих 12 општина које ће од донације Телекома добити бесплатну зону вајрлес интернета, односно вај-фај парк, али сте од испод ових пет локалних самоуправа које ће добити фонд од 100.000 евра где ће грађани гласати шта ће се радити за тих 20.000 евра у општинама. Тако да бих апеловала да се још мало потрудите и уђете у првих пет до 31. марта.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, захвалио се министарки на посети општини Младеновац и прилици да се разговара о промени Статута града Београда.

– То је важна тема за нас јер желимо да добијемо неке надлежности што је основни услов да имамо шири простор и овлашћења за промене у нашем граду. Сигурно је да нам требају нека овлашћења која сада има град Београд јер би као јединица локалне самоуправе могли да учествујемо у пројектима Владе Србије – рекао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.