logo

Актуелности

Белоруси пред куповином "Драпшинa"

 

Белоруска фирма "Белавтогаз" пријавиће се на тендер за продају дела фабрике "Петар Драпшин". Јавни позив за продају заказан је за 5. јун.

Како је речено на конференцији за медије, фабрика "Петар Драпшин" у стечају, је подељена на три целине. Прву целину - ковачницу, Влада Србије је дала на управљање СДПР-у. За другу целину заинтерсовани купац је Белоруска фирма "Белавтогаз" док су за трећи део комплекса интересовање показале фирме из Русије и Италије. Процењена вредност дела "Драпшина" за који је заинтерсован "Белавтогаз" је 8.000.000 евра.

Како је појаснио Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, вредност улагања белоруске компаније била би 5 милиона евра, а у првој фази биће запослено 250 радника док ће ширењем производње тај број доћи до 400 радника. Фирма ће се бавити производњом клипова и кошуљица, а око 90 одсто производње ићи ће у извоз.

– За 5. јун је заказан јавни позив, господин Боровој ће дати понуду и већ очекујемо да ће 5. јула на опште задовољство бити потписан уговор о купопродаји. Влада Србије је дала гаранцију да ће ова инвестиција доћи до реализације, а општина Младеновац ће помоћи што је у нашој надлежности. Надамо се да ћемо до краја година преко ова три инвеститора у Драпшину имати око хиљаду запослених – рекао је Глишић и додао да се ради и на отварању других привредних друштава у Младеновцу.

Михаил Боровој, власник фирме "Белавтогаз", рекао је да му је драго што је у Младеновцу.

– Овде сам био више пута и радујем се пријатељском односу српког народа. Захвалан сам вам на подршци током преговора, да нема те подршка можда бих већ променио смер свог деловања. Наш пројекат траје већ пет година али још није завршен. Пројекат има подршку двојице премијера и председника наших држава али се не реализује толико брзо колико би требало. Истражио сам добро производњу „Драпшина“ још када се део производа извозио у Белорусију. Нажалост током ових година фирма је престала са радом. Јако је битно да када почнем да радим у фабрици они стручњаци који су некада радили да се врате јер једино тако може да се одржи ниво квлитета који очекујем јер од почетка планирамо производњу за извоз. Мораћемо да мењамо техношки процес и опрему која је застарела.

За пет година колико трају моји преговори око Драпшина, мењало се законодавство неколико пута али упорно сам тежио циљу да учествујем на тендеру за ово предузеће. Буквално пре два дана су ми најавили цену овог пројекта и описали процедуру. И даље је доста компликовано и са кратким роком да би се обезбедиле банкарске гаранције. Разговарао сам са Европском банком за реконструкцију и развој и они су заинтересовани за овај пројекат али доста папира мора да се заврши. Надамо се да ће наредни период бити продуктивнији него до сада.

Формирана је понуда, пакет и цена. Рекли су ми цену и она је два пута већа него 2014.  године. То је осам милиона евра. У складу са законом треба да се да 20% од ове цена као гранција, односно 1,6 милиона евра, а време је кратко. Што се тиче цене рекао сам да као имовина мене то не интересује, ја треба да улажем новац у производњу. Ако постоје људи који су спрени за ту цену да купе нека купе. Не видим то као цену имовине већ као бизнис. Са моје стране ће добити запослене, социјалани програм, инвестиције у производњу и тржиште за продају. Зато сам и рекао да су сада завршене формалности и да почиње економија. Имам намеру да се све заврши добрим резултатом и оно што ме држи овде су стручњаци који су квалитетни иако су генерације радника који су знали да раде отишли у пензију, а то је веома компликован производни процес који мора озбиљно да се ради. Зато сам искерно захвалан Младеновцу који жели да фирма доживи препород.

Једноставно, налазимо се пред две варијанте, прва да се нешто прода и добије рецимо 100.000 евра , а друга да се запосли до 400 људи, уложи преко 5 милиона евра, да се створи нови производ конкурентан на тржишту и на Влади Србије је да ли ће то бити брзи новац или нешто што ће да траје. Верујем да ћемо успешно решити ово питање и да све становнике града позовемо на отварање фрабрике иако је пред нама још јако пуно посла – рекао је Боровој.

– На корак смо до испуњења мојих обавеза, а то је да урадим нешто за посрнулу младеновачку привреду. Трудим се да нам у Драпшин не улазе полицајци и инспектори већ радници. Верујем да је господин Боровој човек који је у стању да опорави Драпшин и  сви у амабасади Белорусије су заинтересовани да се ова инвестиција оствари – рекао је помоћник председника општине Младеновац задужен за привреду, Микан Миросавић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.