logo

Актуелности

Одржана литургија у манастиру Павловац

altМанастир Павловац на Космају, чији је ктитор деспот Стефан Лазаревић, прославио је данас светом литургијом свој празник - Светог Стефана Деспота српксог и Пребодобне Евгеније Лазаревић.

Поред бројних Младеновчана који су јутрос посетили манастир Павловац, Светој Архијерејској Литургији, коју је служи Епископ шумадијски Јован, присуствовао је и Владан Глишић, председник градске општине Младеновац и Ивона Јевтић, градски секретар за културу. По завршетку литургије одржан је културно - уметнички програм.

- Поштовани гости, суграђани, црквени великодостојници, домаћину славе, архијерејском намесништву младеновачком и свим верницима желим срећну славу, Светог Стефана, оснивача и заштитника манастира Павловац. Овогодишња славу славимо у посебном расположењу јер истовремено обележавамо и 600 година нашег манастира Павловац.

Шест векова уназад народ из ових крајава окупљао се на овом зборном месту без обзира на услове, на ратове, сиромаштво, сушу или глад. Овде су тражили и налазили оно што им је помагало да све невоље и несреће преживе и опстану. Под куполама Павловца и у црквеној порти, појединац, чак и у најтежим данима, осећа да није сам.

altВерујем да је Деспот Стефан Лазаревић у својој државничкој мудрости баш са тим циљем и основао Павловац да буде вечни ореол саборности и заједништва. Радост је и утеха знати да смо сачували ово свето место и да га остављамо потомцима. Проведите данашњу славу у радости и весељу, добром здрављу и расположењу и да се догодине опет видимо - рекао је Глишић.

Манастир Павловац, налази се на југоисточним обронцима Космаја, на заравни изнад источне обале Тихановачког потока, у атару села Кораћица (7 километра северозападно од Младеновца). Црква у Павловцу по својим облицима припада моравској архитектури и саграђена је највероватније крајем XIV века. Северно од цркве видљиви су остаци темељних зидова конака и осталих економских објеката. Премда су ове грађевине готово у потпуности уништене, њихова бројност као и величина говоре нам да је не само могуће, већ и вероватно, да је поред цркве постојао и двор Светог деспота Стефана Лазаревића, а не само конаци за манастирско братство. Саграђен је на важном стратегијском путу који је водио из Београда за Рудник и Ибарску долину.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.