logo

Актуелности

"Дани слободе" на Црквенцу

altМанифестација "Дани слободе" коју организује град Београд и којом се обележавају дани ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату, обележена је данас и на Спомен чесми "Црквенац".

Скупштина града Београда организује Дане слободе од 19. октобра до 1. новембра. Током овог периода биће обележено 74 године од ослобођења Београда Другом светском рату и 100 година од ослобођења престонице у Првом светском рату. Манифестација се обележава низом програма којима се одаје почаст и захвалност родољубима и савезницима Србије у оба светска рата. Извршни продуцент прославе је Омладинско позориште "ДАДОВ".

Данас су на Спомен чесми "Црквенац" положени венци и организован драмски програм којим је град Београд одао захвалност докторки Елси Инглис и савезничком медицинском особљу који су несебично пружали помоћ српским војницима и становништву у Првом светском рату.
Венце на спомен чесму су положили Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији, Никола Никодијевић, председник Скупштине града Београда, Андрија Младеновић, помоћник градоначелника, представници Минстарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

altКако је, између осталог, рекао Денис Киф, амбасадор Велике Британије, једна од првих прича које је чуо по доласку у амбасаду у Београд је она о снажним везама између Велике Британије и Србије током Првог светског рата.

- Прича о више од 600 британки које су се одазвале да помогну Србији у једном од најтежих тренутака Европе и света. Једна од првих била је докторка Елси Инглис. Надахнути њеним делима ми смо амбасадорску резиденцију у Београду назвали по Елси Инглис да се хуманост коју је показала никада не заборави већ да настави да нам показује правац у којем треба да јачамо пријатељство између Велике Британије и Србије, а које траје више од 180 година. Као што добро знате у тих скоро два века званичних односа било је и бољих и не тако добрих тренутака. Ипак сада када се приближава крај мога мандата у Србији више него икада верујем да људи у Србији и Британији верују у наше пријатељство и спремни су да раде на њему. Пре неколико дана смо имали у посети ватрогасце из Јужног Велса који су до сада донирали 26 ватрогасних возила и велике количне опреме својим колегама широм Србије с којим ризикују своје животе да би спасили друге. То јасно показује да је дух докторке Инглис и даље снажан у обе земље.

altЖелео бих да се у име Велике Британије и своје лично име захвалим градској општини Младеновац и свим њеним становницима, доктору Вуковићу и његовој породици, Луиз Милер као и граду Београду и свим грађанима Србије који су својим преданим радом сачували причу о докторки Инглис од заборава - рекао је Киф.

Председник Скупштине града Београда, Никола Никодијевић, истакао је да је по први пут ове године град Београд донео одлуку да ће заједно славити важне датуме из Првог и Другог светског рата назване именом "Дани слободе".

- Ми ове дане слободе прослављамо заједно са својим савезницима и пријатељима у оба светска рата. Србија је у оба рата пролазила кроз најтеже тренутке у својој историји дајући огромне жртве. Жртве које смо дали нисмо дали узалудно, створили смо са нашим пријатељима један бољи, лепши и напреднији свет. У најтежим тренуцима наше историје Србија није била сама. Наше жртве би биле и веће да нисмо имали савезнике у оба рата који су искрено били са нама. Докторка Елси Инглис је један од сјајних примера из наше историје и сећајући се ње и медицинских сестара из Британије, требамо да створимо основ да у будућности јачамо везе између наша два народа. Верујем да на вама млађима остаје једна лепша и боља будућност, чувајте све славне личности из наше историје и градите лепши и праведнији свет у будућности.

altПрисутнима се обратио и Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

- Поштовани представници Града Београда, Ваша Екселенцијо, представници верских заједница, поштовани суграђани. Онако како су Младеновац и Београд упућени једно на друго и повезани у миру, тако су били уједињени у рату али и у ослобођењу. Управо су овим путем, од југа ка северу, одавде ка Београду, марширали ослободиоци у оба светска рата.

Нема упечатљивијег места у Младеновцу од овога на којем се налазимо. Спомен чесма "Црквенац" симболише сарадњу Србије са савезницима у борби против заједничких непријатеља. Докторка Елси Инглис и медицинско особље које је лечило српске војнике и цивиле од пегавог тифуса, по хуманости, доброчинству и човекољубљу, представљају једну од најсветлијих тачака 20. века у целој Европи.

Младеновчани су крај Првог светског рата дочекали 31. октобра 1918. године када су трупе војводе Петра Бојовића ослободиле град, да би само седам дана касније ушле и у престоницу и наставиле даље напредовање преко Саве и Дунава. Тада су мештани наше вароши мислили да се такво страдање више неће поновити у 20. веку, да је човечанство нешто научило, али две деценије касније свет је ушао у нови рат.

altНакон четири године, јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова коначно су ослободиле Младеновац у ноћи 12. октобра 1944. године. Пут ка Београду био је отворен и престоница је осам дана касније ослобођена.

Спомен чесма Црквенац је најбољи доказ да и после 103 године од доласка савезничких медицинских радника у ратом и болешћу опустошену Србију, делимо исте вредности , вредности хуманости и пожртвовања.

Слобода је вредност за коју су гинули наши и савезнички војници у оба светска рата и исконски идеал који повезује различите историјске периоде. Зато и славимо ове датуме као догађаје који су допринели да данас живимо у слободној и демократској земљи - рекао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.