logo

Актуелности

Потписивање Европске повеље о родној равноправности

altПредседник градске општине Младеновац, Владан Глишић, потписао је данас Европску повељу о родној равноправности, документ који даје јасан преглед свих области рада локалне власти у којима је неопходно уважити принцип једнаких могућности за мушкарце и жене.

Овим документом градска општина Младеновац се обавезала да спроводи активну локалну политику која доприноси једнаком културном, политичком, економском и социјалном напретку мушкараца и жена који треба да имају идентичне могућности и уживају све користи од напретка једне заједнице.

Како је рекла Драгана Вујанић, председница Комисије за родну равноправност Скупштине градске општине Младеновац, до сада је овај документ потписало преко 260 европских локалних и регионалних управа, а у нашој земљи преко 40 општина и градова.

- Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу намењена је локалним и регионалним управама Европе и њеним потписивањем се локалне власти обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане повељом у својој средини.

altДа би спроводили одредбе, градска општина Младеновац ће у наредном периоду припремити Локални акциони план који ће одредити приоритете и активности које је неопходно спровести у циљу испуњења преузетих обавеза. Потписници повеље имају обавезу да се повезују са релевантним институцијама у нашој земљи како би на најбољи начин промовисали праксе у погледу истинске равноправности - рекла је Вујанић.

Наташа Окиљ, саветница Сталне конференције градова и општина, за родну равноправност и људска права, истакла је да повеља представља важан документ којим локална самоуправа себе декларише као локалну самоуправу свих својих грађана и грађанки са њиховим битним различитостима у полу, роду, или старости.

- Ви у Младеновцу треба да препознате шта је оно што би допринело бољем животу и представите се као једна отворена и транспарентна локална самоуправа. Данас имамо значајан број потписника повеље али не тако значајан број оних које су усвојиле акционе планове. Корситим прилику да вас охрабрим да одмах кренете у припрему Локалног акционог плана како би ова политика почела да живи међу грађанима. Самим тим постоји обавеза увођења родно одговорног буџетирања за све буџетске кориснике и то ће вам омогућити да имплементирате ту законску обавезу.

altПредседник градске општине Младеновац, Владан Глишић, рекао је да приликом доношења закона и њиховог практичног спровођења, женама кроз историју, сем у кратком периоду савремене историје почев од последњих деценија 20. века, никада није било дозвољено да представљају саме себе.

- Жене су увек представљали мушкарци, а правна зависност од мушкарца у неким периодима је била потпуна. Ипак, жене су направиле импозантне кораке да би се приближиле равноправном односу с мушкарцима. Био је то два века дуг и тежак пут, на ком је учињено много тога, добиле су право гласа, укључиле су се у економску и пословну сферу, у политику, науку, истакле су се у јавном животу.

Међутим, жене и даље имају лошији друштвени положај, а многи на женска права мисле и о женским правима говоре само 8. марта, на Међународни дан жена. Баш због тога, градска општина Младеновац са задовољством потписује један овакав документ који ће све будуће власти обавезивати на поштовање родне равноправности. Самим потписивањем повеље наш посао је тек почео јер морамо и даље захтевати родну равноправност, анализирати њену мањакавост, истицати њену неопходност и тражити њено доследно уграђивање у правни систем - рекао је Глишић и најавио конкретне активности у 2019. години како овај овај документ не би остао мртво слово на папиру.

altalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.