logo

Актуелности

Сузбијање амброзије на територији града Београда

altЦела заједница мора дати допринос уклањању амброзије, због чега ове године покрећемо акције усмерене ка грађанима и општинама. Многи Београђани не знају како амброзија изгледа, колико је штетна и како могу помоћи у борби против ње, тако да ћемо радити на њиховој едукацији, преко флајера и билтена које ћемо делити у другој половини јуна. Такође, шаљемо и упутства општинама - позивамо општине да се укључе и дају допринос, јер само заједно можемо да направимо помак, најавио је градоначелник проф. др Зоран Радојичић.

Радојичић је нагласио да се ове године почело раније да сузбијањем амброзије као и да је ове године за те намене издвојено 60 милиона динара, односно двоструко више средстава него прошле године.

- Налазимо се у делу сезоне када је право време за реаговање, и све радње треба предузети до почетка цветања амброзије, односно до средине јула. Ове године смо купили три дрона који ће нам помоћи у мапирању терена како би открили површине које су највише угрожене, а набавили смо и два трактора који са потребним додацима могу амброзију да уништавају много брже него до сада - рекао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је најбољи начин сузбијања амброзије кошење, које заједно са прскањем може дати добре резултате.

- Уколико се амброзија коси, важно је почети на време и чим нарасте на двадесетак сантиметара кошење треба поновити тако да у једној сезони имамо три кошења која ће спречити њено цветање. Град Београд даје свој допринос па тако на 3.000 хектара које су под надлежношћу Зеленила-Београд нема амброзије, али да би овај проблем решили на најквалитетнији начин потребно је да реагује цело друштво. Зато ћемо у овом периоду и радити кампању подизања свести људи о штетности амброзије. Све већи број грађана има проблеме са алергијом, а по неким подацима у време њене највеће концентрације више од 30 одсто је искључено из свакодневних активности и рада. Штетност амброзије манифестује се од алергијских реакција и кијања па све до фаталних обољења респираторних органа - рекао је Радојичић, додавши да ће се мапирати 320 хектара а да је у овом тренутку план да више од 120 хектара под амброзијом буде уништено.

Директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот је истакла да ће овом акцијом бити обухавћене и друге општине као и да је у борби против амброзије неопходно ангажовање што шире друштвене заједнице.

Како препознати амброзију?

Врста Ambrosia artemisiifolia је једногодишња зељаста биљка. Вегетациони период амброзије траје 150 - 170 дана, зависно од еколошких услова. У нашим условима појављује се средином априла, почиње цветати половином јула и цвета обично све до појаве првих мразева. Има свој карактеристични морфолошки опис и препознаје се према изгледу корена, стабљике, листа, цвета (мушког и женског) и плода. Корен амброзије је јак, вретенаст, добро обрастао бочним коренчићима и лако продире у земљиште, дајући биљци чврстоћу и могућност лаког приступа води и храни зависно од подлоге. Корен не продире дубоко, па је амброзија способна да се укорјењује на врло плитким и збијеним земљиштима. Стабло је зељасто, од основе разгранато и у горњем делу гради грм. Боја стабла је зеленкасто сива (у почетку вегетације) до црвенкаста (крајем вегетације). Готово читаво стабло је обрасло дугим белим длакама. На пресеку је округло и четвороугаоно. Висине 1 - 1,5 метар, а на плоднијим земљиштима нарасте и преко два метра.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.