logo

Актуелности

За богато друштво и јасна правила

За богато друштво и јасна правилаУнија послодаваца Младеновца потписала је данас споразум о сарадњи са Унијом послодаваца Србије (УПС). Овим су младеновачки привредници постали део породице послодаваца Србије окупљених у УПС која броји преко 140.000 појединачних предузећа и струковних удружења. Делегацију УПС предвођену председником Стеваном Аврамовићем, угостио је Бранислав Јовановић, председник ГО Младеновац. Након пријема у општини гости су обишли млекару "Границе" и фирме "Голд Пак" и "Минел Трафо".

У разговору са председником општине представници УПС су рекли да на истом задатку развоја привреде треба окупити свет капитала, раднике, синдикате и локалну власт. Као један од проблема издвојена је процедура око власништва над земљиштем где постоје проблеми са објашњавањем странцима оваквих ствари. Гости су истакли да је тренд у Европи да је председник општине менаџер који окупља све и доводи инвенститоре у своје место јер локална власт најбоље познаје своје ресурсе.

Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац, најавио је пуну сарадњу и помоћ у сарадњу са нашим и страним предузетницима али је указао и на проблеме које спречавају општину да се активније укључи у решавање проблема привреде.

– Закон о имовини локалне самоуправе још није промењен, а ми смо од 1995. године имали бар пет нацрта тог закона и још увек није ништа урађено. То је основни услов јер ако општина ускоро не буде пословала као фирма ми нећемо имати новац да закрпимо рупе на путевима, а камоли да направимо нешто. Тврдим да је направљена грешка још 2002. године када се приватизовао пољопривредни комбинат "Расадник". Ја сам тада био одборник и предложио Скупштини да општина купи "Расадник". Онда је преовладало мишљење да није циљ приватизације да општина купује и тако смо изгубили око 300 хектара у комаду градског грађевинског земљишта које се продало приватним власницима. Да је то остало наше данас би то био огроман капитал за привлачење инвеститора. Сада ви, да би сте направили индустријску зону морате да платите поједниачним власнцима земљу. Младеновац треба да схвати да више није индустријски град, иако индустрију не смемо занемарити. Значи треба да се вратимо тамо где имамо шансу и да кажемо ми смо пољпопривредна општина и ту је потенцијал огроман као и у туризму. То нису празне приче, а примера имате на све стране. Фимра "Петар Драпшин" која је лила производе за целу бившу Југославију више нема за кога да ради. Нестало је тржиште, а систем је остао исти. Мора да се промени начин размишљања и то је основ за све – рекао је Јовановић.

Присутне је поздравио Драган Дедић, председник Унија послодаваца Младеновца која броји 970 чланова. Дедић је рекао да данашњим споразумом послодавци Младеновца улазе у велико удружење које броји 140.000 чланова. Он је уручио захвалнице за сарадњу и помоћ Унији послодаваца Младеновца. Стеван Аврамовић, председник Уније послодаваца Србије, пожелео је новим члановима добродошлицу у УПС. Он је истакао да је ова невладина организација заправо синдикат послодаваца. Аврамовић каже да удружење окупља предузетнике, од занатлије па до 1360 индустријских гиганата.

– Пре свега ми бринемо за привредни амбијент. Све оно што не ваља на терену предочавамо Влади Србије кроз Социјално – економски савет чији смо члан. Ове савете формирамо на свим нивоима, републичком, покрајинском и локалном. Данас смо имали успешне разговаре са вашим председником општине да се у Младеновцу оснује локални социјално економски савет. Нисмо дали да се опорезују плате у привреди преко 40.000 динара јер смо морали предочити да су то крваво стечене паре. Најновије је да је Велика Британија скинула ПДВ за 2,5 % , а наши планирају да повећају за 1 одсто у некој од наредних мера да би држави био пун буџет. Ми на то нећемо пристати јер има Влада својих извора. Није нормално да 2000. године имате 8.000 радника, а да сада имате 28.000 радника у администрацији. Досадашње владе су могле продајући предузећа да финасирају гломазну администрацију, а ова мора да смањује јер више нема шта да прода. Ми смо имали намеру да подржимо синдикате на овом митингу само да нису тражили смену Владе. Сматрамо да у овој кризи не можемо ићи на изборе. Када питамо стране банке зашто су оволике камате они кажу због ризике, односно због честих избора и промена влада. Сада кад треба свака два месеца доносити неке мере и спашавати ову привреду, а знамо да је 2.016 предузећа угашено од прошле године и да је тренутно 58.000 у блокади, било би погубно имати изборе. Са друге стране слушамо неке историјске приче, још се играмо са четницима и партизанима, а толико привредних и развојних закона треба донети – рекао је Аврамовић.

Председника УПС смо питали да ли је могуће са једне стране критиковати и нападати Владу, а са друге бити њен партнер.

– Ми Владу конструктивно нападамо. Морате им указати где је проблем онда имате и решење. Ако дате дијагнозу лекар зна да лечи. На влади је да лечи – каже Аврамовић. На одговор смо се надовезали питањем да ли имамо добре "лекаре" ?

– Мало су инертни, али ми све то гурамо. Постоје процедуре, а ми као послодавци би хтели да све буде решено преко ноћи. Закони морају да се измењају. Видите ова сеча прописа коју је Додик урадио прошле године у Републици Српској, и што је ММФ похвалио као кључни реформски закон, нама Млађан Динкић то обећава већ пет година – одговорио је Аврамовић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.