logo

Актуелности

Слободна зона шанса за Младеновац


Одговор на питање како покренути точак развоја ове наше општине још нисмо добили. Да ли шанса лежи у пољопривреди, туризму, привреди или правој комбинацији све три гране остаје нам да видимо на конкретним примерима. Недавно се у општини Младеновац одржао састанак који би могао да нам да нешто што је данас најважније – нова радна места.

Наиме, људи из Владе Србије, конкретно, мр Владан Гајић, директор Управе за слободне зоне Министарства финансија, у друштву представника Уније послодаваца Младеновца разговарали су са председником општине Браниславом Јовановићем, о условима и шансама за оснивање слободне зоне у Младновцу. Своје искуство у овом подухвату представио је и Драган Костић, директор А.Д за Управљање слободном зоном Пирот, иначе једном од четири овакве зоне у Србији.

Шта је слободна зона ? СЛОБОДНА ЗОНА пре свега подразумева либералнији режим пословања, регулисан Законом о Слободним зонама. Уз посебне царинске повластице и максимално поједностављење административне процедуре, у Слободној зони можете обављати све делатности осим оних које представљају опасност за безбедност земље или су еколошки штетне. Слободна зона представља институт који подстиче улагање капитала, производњу и размену и нуди читав низ погодности у области спољнотрговинског и девизног пословања, а нарочито у погледу заштите уложених средстава и имовине страних корисника.

У Републици Србији на почетку 2009.год активно је и ради неколико слободних зона: Слободна зона Нови Сад, Суботица, Пирот и Зрењанин, а у току су припреме око оснивања Слободних зона у Крагујевцу и Нишу. Корисници слободне зоне ослобођени су плаћања царина и царинских дажбина за унос: робе, сировина за производњу и полуфабриката, опреме за обављање делатности у слободној зони и материјала за изградњу и опремање објеката у слободној зони. Увоз и извоз робе и услуга у слободној зони су слободни и не подлежу квантитативним ограничењима.

Дакле шта је неопходно да би ова прича заживела у Младеновцу. Владан Гајић, директор Управе за слободне зоне Министарства финансија , рекао је да постоје два правца у оснивању зоне. Према његовим речима, пракса је показала да тамо где нема учешћа локалне самоуправе нису били добри резултати у даљем раду.

– Земљиште које је у власништву приватног лица, а које је добило статус слободне зоне и постоји само један инвеститор је концепт где власник земљишта нема намеру да шире развија концепт привлачења инвеститора нити да некоме дозволи да ту инвестира јер је задовољан приходима које добија од фирме. Проблем је када је локација у потпуности у приватном власништву једног или два инвеститора, јер када добију статус зоне преко чега остварују свој интерес, они даље немају намеру да привлачи нове улагаче. Једноставно не желе конкуренцију што је легитиман начин пословања. Зато је добро да општина буде власник тог предузећа за управљање зоном, односно да локација није искључиво у приватном власништву. Што се тиче земљишта, за почетак је довољно 10 хектара са могућношћу даљег ширења – рекао је Гајић.

– Општина може да обезбеди инфраструкtурно опремљено земљиште на доброј локацији, али да ли имамо вашу помоћ да доведемо неког са стране да ради овде и отвори погоне. Уколико имамо вашу подршку за месец дана имаћете наш предлог локације где је општина корисник – рекао је Бранислав Јовановић.

– Апсолутну подршку и све савете. Јако нам је важно ваше учешће јер се не прави зона само за постојеће фирме јер нама није циљ да та предузећа остварују додатну корист већ да привучемо нове инвеститоре. Наш циљ је да у Србију дође инвеститор, на било којој локацији, да ту уложи новац и запосли људе. Мислим да је најбоља комбинација приватног и општинског газдовања. То би омогућило да постојеће фирме успешније раде, а истовремено би привлачили нове. Суштина добијања режима слободне зоне је да постоји инвеститор који жели да дође и да се бави производним делатностима. Прво мора да се донесе одлука о оснивању слободне зоне, након тога оснивачи формирају предузеће за управљање слободном зоном, елаборат о економској исплативост уз контакте и предуговоре са инвеститорима, а затим се све то предаје на сагласност ресорним министарствима и Влади која доноси коначну одлуку о формирању слободне зоне. Углавном са ваше стране битно је да се што пре уђе у причу, а на нашу помоћ можете да рачунате – објаснио је Гајић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.