logo

Актуелности

До краја месеца расељавње "Картон ситија"


Како је јуче најавио Милан Кркобабић, заменик градоначелника Београда, Град Београд ће раселити ромско насеље испод моста "Газела" у 13 градских општина руководећи се принципом негруписања сиромаштва. Он је иразио очекивање да ће цео посао бити завршен до краја овог, а најкасније почетком идућег месеца како би деца била на време уписана у школе и вртиће.

– Сем четири уже градске општине, све остале добиће одређени број становника овог насеља, које чини 114 породица са пребивалиштем у Београду. Тендер за набавку контејнера за њихов смештај је завршен, испорука ће почети ускоро, а општине су обавезане да обезбеде потребну инфраструктуру, уреде канализацију, обезбеде струју, воду итд. Град Београд је апсолутно спреман за овај задатак и, упркос сезони годишњих одмора, убрзаћемо темпо како би све било завршено на време – рекао је Милан Кркобабић.


КАРТОН СИТИ је бесправно подигнуто, нехигијенско насеље испод моста Газела, у Београду. Становници овог насеља су готово искључиво Роми међу којима има и доста избеглица са простора бивше Југославије. У зависности од извора, број становника се креће од 986, колико је утврђено пописом из августа 2007, од чега је 501 особа мушког пола, а 485 женског, па до 4.000. Насеље се простире делимично у блоковима 18 и 18а, између Савског насипа и улице Владимира Поповића, са једне стране, и насеља Старо Сајмиште и Старог железничког моста, са друге стране. Становништво се углавном издржава скупљањем секундарних сировина (највише картона, папира и метала). Становници немају где да складиште прикупљен материјал, те је он расут по целом насељу, што изазива додатне проблеме.

Као што име сугерише, један од основних материјала коришћених у изградњи објеката у насељу је картон. Насеље је без воде, канализације и струје. Становници овог насеља се снабдевају електричном енергијом са оближњег стуба јавне расвете, те струје у насељу има само ноћу тј. када градска расвета ради. Током претходних зима, неколико пута је избијао пожар у насељу, услед преоптерећења кабла којим се доводи струја.

Као потпуни контраст овом насељу, са друге стране моста се налазе Сава центар, хотел "Континентал" и хотел "Хајат риџенси". Иначе, Први покушај расељавања становника овог насеља десио се 2006. године, али су се становници блока 45 самоиницијативно организовали и свакодневно одржавали протесте негодујући због одлуке градских власти да Роми из овог насеља постану њихове нове комшије. Тада је одлука о расељавању одложена док се не спреми бољи план.

План да се становници раселе у Овчу наишао је на противљење тамошњих становника, који су тврдили да би се овим нарушио етнички састав овог насеља са значајном румунском мањином и да у Овчи ни за постојеће становнике не постоји одговарајућа инфраструктура. Решавање питања Картон ситија један је од предуслова за извођење радова на санацији моста Газела, који је у критичном стању.

Током августа 2007. почео је попис становништва као први корак у збрињавању житеља овог дела Београда. До краја пројекта, требало би да већина становника Картон ситија добије адекватан смештај и прилику за запослење бар једног члана породице.

У мају 2009. је одлучено да ће Картон сити бити расељен до краја јуна (укупно 176 породица), а породице су обавештене да ће бити расељене из центра града у року од 45 дана. Породице са пребивалиштем у Београду, њих 112, биће привремено расељене по контејнерима који ће бити постављени по београдским општинама, док ће преостале 62 породице бити враћене у места из којих су дошли и о њима ће бринути републичке власти. Породице са пребивалиштем у Београду ће имати право на социјалну помоћ уз једини услов да им деца похађају школу. Најављено је да ће радови на реконструкцији и санацији моста Газела моћи да почну одмах након расељавања.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.