logo

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Младеновца


Општински одбор СУБНОР - а организовао је данас свечаност поводом 12. октобра - Дана ослобођења Младеновца. Данашња свечаност обележена је полагањем венаца на спомен обележја у центру Младеновца и у Међулужју, изложбом ликовних радова младеновачких школараца, фото изложбом из архиве СУБНОР - а и промоцијом књиге "Ратничка спомен обележја и културна добра општине Младеновац", аутора Радмила Петровића и Николе Костадиновића.

На свечаном скупу у Пленумској сали Милосав Влајић , председник о.о СУБНОР - а је позвао присутне да минутом ћутања одају пошту свим палим борцима.

Госте је поздравио Бранислав Јовановић , председник Градске општине Младеновац, истакавши да као председник општине неће правити поделе ни међу живима, али нити међу онима који су погинули за слободу нашег града.

− Драго ми је што смо се око тога сложили. Драго ми је због тога јер сам делегацију младеновачког СУБНОР - а видео пре неки дан на "Црквенцу" када смо одавали пошту страдалим војницима у Првом светском рату, али и 2. августа када смо се у градском парку заједно сетили наших суграђана који су током 90 - тих оставили животе по Хрватској, Босни и Космету.

Данас смо овде да одамо пошту онима који су у ноћи 12. октобра 1944. године ослободили наш град од немачког окупатора. Онима који су се тада али и током Другог светског рата својим животима и делима уписали у историју нашег краја. Одатле нико не сме и не може да их избаци. Данас показујемо да антифашизам није нешто чега ћемо се сетити само када морамо да се правдамо пред светом због испада маргиналних екстремних група. Заједно показујемо да је антифашизам укорењен у српски народ.

Испод ове наше вароши о којој заједно морамо да водимо бригу, постоји још један град. Младеновац под земљом са свима онима, младима, старима, мушкарцима и женама који су под разним заставама за њега дали живот. Велике и празне речи попут помирења нису потребне јер они већ почивају у заслуженом миру. Поштовање је сасвим довољно. Нека им је вечна слава и хвала за све што су учинили − рекао је Јовановић.

Момчило Радосављевић , председник о.о СУБНОР - а из Бора, честитао је свим грађанима општине Младеновац Дан ослобођења. Он је предложио да општине Бор и Младеновац, везане заједничком традицијом, покрену иницијативу о братимљењу као и да се на иницијативу Руског амбасадора, Александра Конузина, заједнички напише књига о војним операцијама Црвене армије од преласка Дунава до доласка у Београд.

Борбе за ослобођење Младеновца почеле су 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. У ослобађању Младеновца и околине учествовале су јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова. Немачке трупе састављене од јаких пешадијских снага, мањих тенковских јединица наоружане "панцерфаустима" и противтенковске артиљерије, пружале су жесток отпор на правцу Топола – Младеновац – Београд. Здружене јединице Народно ослободилачке војске и Црвене армије упутила су се ка Младеновцу да би 12. октобра око 17 часова избиле пред град. Најпре је пробијена одбрана на источној ивици Младеновац и започео је продор ка северном делу града, али је непријатељ јаком минобацачком ватром зауставио напредовање. На јужној ивици Младеновац, уз речицу Луг, немачке јединице су припремиле одбрамбену линију. Артиљерија Црвене армије извршила је јак напад након чега су тенкови уз јаку митраљеску ватру прешли у муњевит напад. Код непријатеља се створила паника и у ноћи 12. октобра Младеновац је био ослобођен од непријатеља, а мост на Лугу разминиран. Пут ка Београду био је отворен и престоница је осам дана касније ослобођена.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.