logo

Актуелности

Бесплатна помоћ за "невидљиве"


Представници UNHCR-a и невладине организација Praxis одржали су данас у великој сали општине Младеновац трибину о бесплатном упису у матичне књиге рођених и правне помоћи за Роме. Трибине је организована како би се Роми упознали са важношћу поседовања докумената као основном предуслову за остваривање права на држављанство, здравствену и социјалну заштиту, школовање и запошљавање.

Договорено је да Ромски асистенти УНХЦР-а обиђу ромска насеља у општини и прикупе личне податке од оних који још увек немају документа или нису уписани у матичне књиге рођених. Акција уписа у матичне књиге рођених за Роме је обавља се у оквиру регионалног пројекта "Социјално укључивање и приступ правима Рома, Ашкалија и Египћана на западном Балкану".

Соња Барбул , Ромски асистент у Високом комесаријату за избеглице УН - а, рекла је да се ова акција спроводи на више поља, између осталог и сусретом са представницима локалне самоуправе. Она се захвалила председнику општине Младеновац на присуству и подршци овом пројекту и представила троје сарадника из Младеновца којима се лица могу обратити за своје проблеме.

Давор Рако , из службе за лица без држављанства и интерно расељена лица са Космета Високог комесаријата за избеглице УН - а, нагласио је да се после вишегодишње сарадње и искуства са властима Републике Србије дошло до закључка да се врло мало ради на проблематици уписа у матичне књиге рођених маргинализованих група у Србији.

− Знам да ће многи од вас рећи - наш живот и проблеми су много већи и тежи јер немамо шта да једемо, где да живимо, да обучемо децу, да не можемо да купимо књиге нити да се школујемо. Свесни смо тешког положаја Ромске популације, али како су наша средства ограничена решили смо да кренемо од овог проблема. Неко ко није уписан у матичне књиге рођених не постоји и не може да приступи правима. Имајући то у виду заједно са Европском комисијом, која је финасирала овај пројекат, 1. фебруара 2008. почели смо акцију уписа у матичне књиге и прибављања документације за Ромску популацију. До 31. јула прошле године идентификовали смо 1000 деце и одраслих у 20 општина који нису били уписани у матичне књиге. Поред тога смо установили да постоји још низ сложених проблема и верујемо да смо открили само врх леденог брега. Нови пројекат је кренуо од 1. августа ове године и трајаће 18 месеци. Овај пут ћемо обухватити осам београдских општина јер знамо да је највећи проблем међу Ромима управо ту. Младеновац је прва општина од које крећемо, а истовремено ћемо обухватити и још десет општина у Србији. Предложили смо законодавне промене којима би се решиле одређене правне празнине у процедури накнадног уписа у матичне књиге. То би био специјални закон са трајањем од три године којим би се решио проблем правно невидљивих лица што посебно погађа Роме − рекао је Рако и додао да многи имају лична документа али немају новац или не знају процедуру вађења личне карте.

Ивана Станковић , из Praxis - а, истакла је да ће мобилни тимови ове невладине организације у наредних месеца дана посећивати општину Младеновац како би пружали бесплатну правну помоћ.

− Наша помоћ у овом пројекту огледа се у прибављању личних докумената, то се односи на извод из матичне књиге рођених, књиге венчаних, уверење о држављанству и све што људима недостаје. За најугроженије имамо могућност покривања трошкова админстративних такси. Такође, радимо и на накнадном упису у матичне књиге рођених који се спроводи за лица које никада нису била уписана и немају ни један документ о свом постојању. Без тог документа не можете да идете у школу, да добијете здравствену књижицу. Помоћ је потребна јер овај накнадни упис захтева велики број доказа и докумената што је врло дугачак и скуп процес. Правници Praxis - а ће водити овај поступак у име ових лица. Као велики проблем јавља се и недостатак личних докумената за ресељена лица са Космета јер су неке књиге недоступне или измештене по градовима по Србији. Осим ових асистенција и помоћи радићемо и на приступу вашим основним правима од здравствене заштите до образовања − рекла је Станковићева и навела сликовит пример који показује какву муку људи морају да прођу због неких незавидних ситуација у којима су се нашли.

− Ради се о случају два дечака, браће истих година од којих се један разболео, а није имао никаква документа. Родитељи су од другог брата позајмили здравствену књижицу јер нису имали други начин да лече своје дете. Дечко је отишао у болницу и на жалост преминуо. Уписан је у матичну књигу као умрло дете које је већ живо. Готово две и по године траје поступак доказивања да је дечак који је жив, заиста жив. Пошто је спроведена правна чињеница његове смрти кроз матичне књиге он за то време није могао да се упише у школу, да добије књижицу тако да се читава породица нашла у великом проблему у укључивање у друштво − додала је Станковићева.

Представници ових организација одговарали су затим на питања присутних грађана.

Иначе, према проценама Министарства за рад и социјална питања, у Србији живи до 500.000 Рома, од којих 23.000 регистрованих интерно расељених лица са Косова. Велики број ових лица није у могућности да оствари основна права на здравствену заштиту, школовање и рад услед недостатка личних докумената - извода из матичних књига рођених и личних карата.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.