logo

Актуелности

Обележен Дан општине Младеновац

alt

Дан када је 1893. године указом Краља Александра Обреновића Младеновац проглашен за варошицу, ове године обележен је у измењеним околностима, наметнутим тренутном епидемиолошком ситуацијом у Републици Србији, када је апсолутни приоритет заштита здравља становништва и даљи рад на привредној и друштверној стабилизацији друштва.

Обраћајући се грађанима Младеновца, добитницима овогодишњих плакета, присутним сарадницима и представницима медија, председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић је рекао:

"€œДан општине Младеновац, 2. август ове године дочекујемо у потпуно другачијим околностима и зато вам хвала што сте се одазвали нашем позиву да заједно обележимо један од најзначајнијих датума из историје нашег града. Због епидемиолошке ситуације у земљи приморани смо да Дан општине обележимо на други начин, али нас то неће спречити да се и данас с поносом и захвалношћу присетимо свих наших суграђана који су своје знање и свој рад уткали у историју овога града.
Колико год да желимо успешан, модеран и леп Младеновац, не можемо до њега сами. Потребна нам је енергија, снага, воља и јасна визија таквог Младеновца у свим његовим грађанима, који су већ одлучили да крену на тај пут препун изазова. Следећи политику председника Александра Вучића, успели смо да покренемо Младеновац и припремимо га за дане који долазе.
Младеновац је одувек имао одлучне и храбре грађане који су непогрешиво знали да изаберу најбољи пут за себе и своју децу. Данас са сигурношћу могу да кажем да су грађани општине Младеновац изабрали прави пут. О томе сведоче бројни инфраструктурни пројекти, побољшани услови живота, бројни успеси наше деце којима смо омогућили боље услове школовања.
Асфалтирали смо и уредили више од 300 километара путева,
изградили километре нове водоводне и канализационе мреже и почели изградњу постројења за прераду отпадних вода у Међулужју.

Изградили смо више од 200 км гасоводне мреже у младеновачким селима. Градимо 30 км далековода на потезу Младеновац - Сопот. Обновили смо и изградили седам објеката месних заједница.
Реконструисали смо школске објекте, обновили фискултурне сале и отворили нови вртић у Великој Крсни. Изградили смо и реновирали девет спортских терена и дечијих игралишта. Подигли смо споменик Деспоту Стефану Лазаревићу који полако постаје један од симбола Младеновца.
Младеновац је увек био на раскрсници путева. А ускоро ће кроз наш град проћи и нови ауто-пут "Вожд Карађорђе".
Поносан сам што, упркос свему, живот у Младеновцу није стао. Настављамо да радимо и градимо. На крају, резултати и добра дела се памте и остају.
Данас је прилика да се и лично захвалим свим знаним и незнаним суграђанима који су допринели напретку нашег Младеновца. Захваљујем и свим хуманим суграђанима који су на било који начин дали допринос у борби против пандемије вируса Корона. Верујем да ћемо и у овим тешким временима сви заједно имати довољно снаге, храбрости и енергије да превазиђемо ову пошаст глобалних размера.
Вредни сваког поштовања и помена су и људи који су у материјалном и духовном смислу подизали Младеновац од његовог оснивања. Надахнути данас том традицијом и поносом што припадамо свом граду, његовој вековној култури, славним антиокупаторским и антифашистичким тековинама, мултиетничком складу, славимо Дан општине у једном лепшем, модернијем и напреднијем Младеновцу.
Младеновац је град довољно мали и ушушкан да у њему живот буде пријатан и довољно велики да отвори читав низ могућности. Последњих година, Младеновац је добио нови подстицај у свом развоју, доживео нову урбану, креативну и иновативну обнову, нове шансе за већу друштвену повезаност.
Храброст је учинити нешто пре других, имати визију и претворити је у дело. Будимо и даље јединствени и једногласни за однос поштовања и заједништва, за праве циљеве и праве вредности, импулс који ће нови авангардни Младеновац водити у правцу међународног европског контекста.
Добитници признања примери су који сведоче како се воли свој град. Они су ти који заслужују истинско поштовање и захвалност свакога од нас. Здравствени радници, полицијски службеници, као и сви волонтери током ванредног стања били су на првој линији фронта и показали велику одговорност и пожртвованост према својим суграђанима, свом граду и земљи. Сви заједно смо показали да само дисциплином, солидарношћу и емпатијом према најугроженијима можемо да превазиђемо све препреке.
Ма колико наша достигнућа у последњих неколико година у материјалном погледу сматрамо значајним, о њима ће коначни суд и најобјективнију оцену дати будућност. Свакодневно пред сваким од нас су планови и програми, оно чему тежимо и шта желимо да постигнемо. У корак са временом које неумитно тече и захтевима модерног доба важно је да ти планови и програми буду део наше воље, наших хтења, наших жеља за променом.
Наш град данас, и све оно што смо остварили, резултат је визије, упорности и истрајности нас самих као и узајамног поверења грађана и указаног нам поверења Града Београда и Републике Србије. Хвала свима који чинећи добро овоме граду, нису посустали у вери да ће се та доброта дељењем умножити.
Драги Младеновчани, срећан вам празник"€, рекао је Глишић.

Масовна солидарност младеновачких установа и јавних предузећа, бројних волонтера, предузетника и привредника, показали су да преузимањем активне улоге у решавању социјалних и друштвених проблема можемо да мењамо свет, да се можемо ослонити једни на друге, кроз разумевање и хуманост који су темељ сваког успешног друштва.

Имајући у виду да су здравствени радници ангажовани на откривању и лечењу оболелих прави јунаци данашњице, прве плакете у овој години за допринос очувању јавног здравља, за стручну помоћ, професионалан и људски однос чији се резултати не могу измерити бројкама, председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић, доделио је Дому здравља Младеновац, Специјалној болници за интерне болести Младеновац и Институту за рехабилитацију Селтерс.

У данима пандемије која је обележила савремену историју младеновачког краја, били смо сведоци хумане мисије припадника Полицијске станице Младеновац који су својим сталним присуством на улицама Младеновца и сеоским срединама допринели завидној дисциплини наших грађана у поштовању мера које је донела Влада Републике Србије. Уз захвалност за даноноћни рад на одржавању стабилног стања епидемиолошке ситуације у Младеновцу Глишић је плакету доделио Полицијској станици Младеновац, као и Црвеном крсту Младеновац чији су припадници и волонтери још једном показали да постоји неко на кога увек могу да рачунају и који је, у складу са својим начелима хуманости и солидарности, увек на услузи својим грађанима.

У краћем уметничком програму који ће Младеновчани моћи да погледају путем медија, представила се Вишња Караклајић, солисткиња Националног ансамбла "Коло".

alt altalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.