logo

Актуелности

Подршка превремено рођеним бебама

 

Градска општина Младеновац прикључила се акцији обележавања 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце тако што су у ноћи између 17. и 18. новембра зграда општине и споменици Деспоту Стефану Лазаревићу и Српском ратнику у градском парку били осветљени декоративном расветом љубичасте боје која симболизује ову тему. Родитељи, са својим малишанима, окупили су се у градском парку и у складу са епидемиолошком ситуацијом, пуштајући балоне љубичасте боје, обележили овај дан.

У читавом свету, 1 од 10 беба роди се пре времена. У Србији, то је више од 4000 беба годишње. Будући да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна подршка специфичних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне, а превремено рођење је је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од 5 година.

Градови и општине у Србији сваке године одазивају се апелу Удружења родитеља превремено рођене деце Србије "Мали Див" да дају свој допринос подизању свести у јавности о проблему превременог рађања. Једна од тих активности коју је прихватила и подржала Градска општина Младеновац је осветљавање грађевина декоративном расветом љубичасте боје.

Prevremenebebe1
Prevremenebebe2
Prevremenebebe3
Prevremenebebe4
Prevremenebebe5

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.