logo

Актуелности

Измењен Статута града Београда

Измењен Статута града Београда Одборници Скупштине града усвојили су јуче Одлуку о измени Статута града Београда. Образлажући ове измене, члан Градског већа Зоран Костић рекао је да су промене последица усвајања шест нових закона, али и тога што је у пракси примећено да су неопходна боља правна решења. Најважније новине односе се на промену надлежности града Београда и градских општина.

– Од усвајања старог статута до данас усвојени су Закон о планирању и изградњи, Закон о управаљу отпадом, Закон о социјалном становању, Закон о регионалном развоју, Закон о пољопривредном земљишту и Закон о заштити животиња. Данас смо променили 13 чланова статута и додали један нови члан – рекао је Костић.

ИЗМЕНАМА је предвиђено да град Београд добије у надлежност легализацију бесправно саграђених објеката без обзира на површину изграђеног објекта, а све у циљу веће ефикасности и бржег решавања тог посла. Важна новина је и то што ће тзв. приградске општине издавати грађевинску дозволу за изградњу и реконструкцију саобраћајница и објеката линијске односно комуналне инфраструктуре на свом подручју.

Такође, општине ће убудуће обављати одређене послове из области образовања, а приградске општине ће обављати и послове у вези са управљањем комуналним отпадом. С друге стране, обављање и развој јавног линијског превоза више неће бити у надлежности приградских општина, већ у надлежности града.

На јучерашњем заседању градског парламента донета је и Одлука о комуналноj полицији , као и одлуке о униформи и ознакама комуналних полицајаца и боји и начину означавања возила и пловила, те опреми комуналне полиције. Увођење нове службе извршено је у складу са Законом о комуналној полицији. Такође, предвиђена је могућност образовања подручних организационих јединица за једну или више градских општина

Према речима председника Скупштине града Александра Антића, следи упућивање јавног позива за пријем запослених, затим обука од 400 сати, па би Београд од јесени, односно до краја године могао на својим улицама да добије комуналне полицајце, који ће радити у спрези са полицијом и градском инспекцијом.

Комуналном полицијом руководиће њен начелник, који ће за свој рад одговарати начелнику Градске управе и градоначелнику Београда. Број комуналних полицајаца одређен је законом, тако да на сваких пет хиљада становника град може имати једног комуналног полицајца. С обзиром на то да по последњем попису из 2002. године Београд има 1.576.124 становника, из тога проистиче да ће главни град имати око 320 комуналних полицајаца.

Комунална полиција обављаће комунално-полицијске послове у областима снабдевња водом, јавне чистоће, превоза, депоновања комуналног и другог отпада, паркирања, ауто-такси превоза, противпожарне заштите, заштите од буке, контроле одржавања пијаца, гробаља, паркова, зелених површина, превоза путника у јавног градском и приградском саобраћају, очувања градских добара, контроле уклањања снега и леда, спрачавања просјачења и употребе запаљивих и експлозивних средстава, откривања и спречавања бесправне градње, контроле одржавања комуналне зоохигијене, контроле радног времена угоститељских и других објеката, заштите културних добара и другим областима од виталног значаја за град.

У обављању својих послова комунални полицајац моћи ће да изда упозорење, усмено наређење, да провери идентитет лица, изврши довођење, прегледа лице и предмет, привремено одузме предмет, користи видео надзор и употреби средства принуде (физичку снагу, службену палицу и средства за везивање). Комунални полицајац моћи ће да изрекне новчану казну на лицу места, поднесе захтев за покретање прекршајног поступка, поднесе пријаву за учињено кривично дело и обавести други надлежни орган да предузме мере из своје надлежности. Ови службеници носиће тамноплаве панталоне и светоплаве кошуље на којима ће се налазити видиљиве ознаке комуналне полиције града Београда. Возила и пловила комуналне полиције биће беле боје, имаће видљиве ознаке и савремена техничка средства идентификације.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.