logo

Актуелности

Беснило у Границама

Беснило у ГраницамаНакон што је лабораторијском анализом код лисице уловљене у атару села Границе откривена болест беснила, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је решење да се подручје у полупречнику од најмање 3 км од жаришта у насељеном месту Границе, у општини Младеновац, и у ловишту "Ваорвнице" проглашава ЗАРАЖЕНИМ од заразне болести животиња БЕСНИЛА .

Подручје у полупречнику од најмање 10 км од жаришта, проглашава се УГРОЖЕНИМ од заразне болести беснила.

На зараженом подручју, ради сузбијања и искорењивања беснила спроводиће се следеће мере :

1. Обележавање необележених паса, евиденција паса и мачака и вакцинација невакцинисаних паса и мачака, старијих од 3 месеца.

2. Издвајање, затварање и изолација вакцинисаних животиња за које се сумња да су биле у контакту са животињом оболелом од беснила.

3. Држање паса и мачака под контролом, тако што се мачке држе у безбедно ограђеном простору, а пси при извођењу у шетњу на повоцу и са корпом.

4. Забрана кретања ван ограђеног простора паса и мачака млађих од три месеца.

5. Забрана промета, изложби, приредби и других облика јавног приказивања паса и мачака.

6. Лишавање живота, на хуман начин, необележених и невакцинисаних паса и мачака луталица.

7. Појачан одстрел лисица и других дивљих месождера.

8. Забрана промета дивљачи

9. Лишавање живота животиња оболелих од беснила, животиња невакцинисаних против беснила које су биле у контакту са оболелом животињом или за које се сумња да су биле у контакту са оболелом животињом.

10. Забрана промета и клања животиња сумњивих на беснило, продаја или конзумација поједних делова тих животиња, млека или осталих производа пореклом са тих животиња, као и скидање коже са тих животиња.

11. Забрана скидања коже са лисица

12. Нешкодљиво уклањање лешева животиња са јавних површина

13. Дезинфекција просторије и простора на коме се налазила оболела животиња као и прибора који је био у додиру са оболелом животињом.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.