logo

Актуелности

Становници Ковачевца добијају нову водоводну мрежу, а Град ће финансирати и реконструкцију здравствене амбуланте

 Заменик градоначелника Београда Горан Весић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић, као и председник општине Младеновац Владан Глишић обишли су радове на изградњи водоводне мреже у Месној заједници Ковачевац.

Весић је рекао да је веома важно да људи који се налазе на функцијама и доносе одређене одлуке, на терену разговарају са људима и тако се упознају са проблемима са којима се становништво суочава.
„Данас видимо како изгледа демократија у Србији и како се на лицу места решавају проблеми. То је једини начин на који можемо да побољшавамо квалитет живота грађана. У селу Ковачевац, као и свуда, постоје бројни проблеми, али је много тога и урађено. У сваком селу и насељу на територији Београда постоје проблеми и сигурно је да све то не може одједном да буде решено. Овде је свакако највећи проблем водоснабдевање и управо је општина Младеновац издвојила 13 милиона динара, на чему сам им веома захвалан, што ће резултирати прикључењем на водоводну мрежу 90 домаћинстава. Та домаћиства ће имати стабилно водоснабдевање, а у следећем кораку општина ће издвојити још 37 милиона динара како би још више од 500 кућа било прикључено на водовод. На тај начин ћемо решити проблем водоснабдевања у Ковачевцу – рекао је Весић.
Према његовим речима, суштина решења свих проблема везаних за водоснабдевање овог дела Београда је регионални водовод Макиш – Младеновац.
„Тај водовод се убрзано гради и Град Београд ће у наредних неколико година у тај пројекат уложити више од 50 милиона евра. Расписан је тендер за Ритопек, где је већ почела изградња водовода, а сада су расписани тендери за одвојке према Гроцкој и Врчину. Радимо Умчаре, Дражањ, Пударце и Камендол, односно последња села пре уласка у Младеновац и тренутно се ради пројекат водовода у Младеновцу. То значи да ће до 2024. године „градска вода“ стићи до Младеновца. Тако ће читав низ села бити прикључен на градски водовод, имаће стабилно водоснабдевање и квалитетну воду из фабрике у Макишу“, додао је заменик градоначелника.
Он је истакао да је данас разговарано и о новим инвестицијама у насељу Ковачевац.
„Разговарали смо и о томе да Град издвоји средства, што сам и обећао и биће урађено у другој половини године, за реконструкцију здравствене амбуланте. Један од најважнијих пројеката за општину Младеновац је проширење мреже БГ воза до ове општине и Сопота. Пре две године Младеновац је по први пут укључен у мрежу БГ воза и сада имамо три поласка из ове општине и исто толико из Београда. То је добро, али није довољно. Пројекат БГ воза, вредан преко милијарду евра, обезбедиће дупли колосек и имаћемо поласке из Младеновца за Београд, у шпицу, на сваких 25 минута. Ван шпица интервал ће бити 45 минута до сат времена. То ће у потпуности интегрисати Младеновац и Сопот, преко Раље, са Београдом, што ће људима омогућити да живе у Младеновцу, а раде у Београду и обратно. Поред тога, то ће обезбедити већи број инвестиција у овој општини. Радимо на томе да доведемо једног великог инвеститора у Младеновац, који је имао велику фабрику „Петар Драпшин“, као и „Керамику Младеновац“, а тај посао радимо заједно са Владом Србије и Привредном комором. Овде је и бања „Селтерс“, једина на територији Београда. Бања нема везе са Градом Београдом али може да представља замајац развоја ове општине“, нагласио је Весић.
Весић је рекао да само заједничком политиком, општине, града и Владе, могу да да се ураде велике ствари.
„Тако ће, примера ради, БГ воз финансирати Република Србија, водовод Макиш – Младеновац финансира Град, а радове које данас обилазимо – општина. Спровођење исте политике на свим нивоима обезбеђује побољшање квалитета живота грађана. Због тога ми је данас било важно да разговарам са грађанима које занима и када ће добити градску воду, када ће моћи БГ возом до Београда, али и када ће добити јавну расвету. Тако су данас имали прилику да чују да смо обезбедили новац за јавну расвету у приградским општинама, а поставили су и питање асфалтирања одређених путева. То је суштина и нема „боље политике“ од оне која се спроводи на терену. Политичари би требало да разговарају са људима, без обзира да ли је у питању радни или нерадни дан, јер то је једини начин да чујемо реалне проблеме са којима се људи сусрећу. Тако смо данас у селу Ковачевац дефинисали доста проблема који ће бити решени“, рекао је Весић.
Говорећи о већим инвестицијама на територији Младеновца, Весић је изразио мишљење да није далеко дан када ће један велики инвеститор „стићи“ у ову општину, али, како је рекао, не би требало заборавити да се у том послу „не пита“ само Град Београд.
„Блиско сарађујемо са Данилом Цицмилом, саветником председника Вучића за инвестиције. Када је у питању „Керамика Младеновац, покушали смо на много страна да пронађемо инвеститора који се бави том делатношћу и који би уложио новац у ту фабрику. „Керамика Младеновац“ је својевремено запошљавала више од 1.000 људи и представља велики потенцијал. Да ли ће потенцијални инвеститор који овде буде дошао бити из исте сфере пословања или друге, то се у овом тренутку не зна, али је сигурно да је људима најважније да имају посао. Када је у питању фабрика „Петар Драпшин“, ту се одређене ствари догађају, а бања „Селтерс“ је велика шанса ове општине. Потенцијал Младеновца је и Космај и то су правци у којима би ова општина требало да се развија. Дефинисали смо, заједно са Владом Републике Србије, да су велике инвестиције потребне прво у Младеновцу, а након тога и у Лазаревцу. Обреновац је добио велику инвестицију у виду фабрике „Меита“, а нешто мање инвестиције потребне су општинама Барајево и Гроцка. То је план за наредних неколико година и надам се да ћемо у томе успети. Не зависи све од нас, ту је нешто и до инвеститора који се појави, али ако се настави оваква економска политика реално је да инвеститори стигну до ове општине“, поручио је Весић.
Председник општине Младеновац Владан Глишић је у име грађана Ковачевца и општине Младеновац захвалио Горану Весићу и Милосаву Миличковићу на данашњој посети.
„Ово је велики подстрек за наш даљи рад и много нам значи обећање заменика градоначелника да ћемо добити новац за реконструкцију амбуланте. Поред радова на водоводној мрежи, радимо и на санацији некатегорисаних путева, док ћемо у Месној заједници Ковачевац асфалтирати пет путева. Општина је посвећена наставку рада на пројектима који су важни за становнике свих месних заједница на територији Младеновца. Извођач радова је ЈКП „Младеновац“ и очекујемо да до 1. јуна радови буду завршени, а тада ће и грађани добити стабилније и квалитетније водоснабдевање. Дужина водовоне мреже која се овде гради је 1.777 метара, а уплану је и копање још једног бунара који се налази на територији ове месне заједнице“, рекао је Глишић.
Vesic Kovacevac1
Vesic Kovacevac10
Vesic Kovacevac11
Vesic Kovacevac2
Vesic Kovacevac3
Vesic Kovacevac4
Vesic Kovacevac5
Vesic Kovacevac6
Vesic Kovacevac7
Vesic Kovacevac8
Vesic Kovacevac9
  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.