logo

Актуелности

Скупштина подржала ангажовање екстерног ревизора

Скупштина подржала ангажовање екстерног ревизораОдборници Скупштине градске општине Младеновац су на јучерашњем заседању, између осталог, изгласали Предлог одлуке о екстерној ревизији буџета градске општине Младеновац за 2009.годину. Иако то претходних година није била пракса, на предлог председника општине, екстерни ревизор ће урадити анализу пословања општине, односно извршити контролу трошења прошлогодишњег буџета.

Иначе, на јучерашњем заседању усвојено је свих седам тачака дневног реда пошто је тачка Предлог решења о резрешењу и именовању члана Надзорног одбора ЈКП "Младеновац" скинута са дневног реда. Настављено је са праксом да чланови Општинског већа образлажу предлоге одлука, а јуче су се у тој улози нашли већници Драгана Лукач - Зечевић, Милан Ђорђевић и Зоран Милетић.

Образлажући Предлог одлуке о промени Статута градске општине Младеновац , Драгана Лукач - Зечевић, члан Општинског већа за управу и образовање, објаснила је укратко до каквих је промена дошло у Статуту градске општине Младеновац након недавне измене Сатута Београда.

− Наша општина сада има право да доноси стратегије од локалног значаја, а једини услов је да буду у складу са актима Града. Општини Младеновац враћена је надлежност издавања грађевинских дозвола за објекте до 800 квадрата бруто грађевинске површине што је пре промена Статута радио Град Београд. Такође, у области образовања пренета нам је надлежност у организовању послова у вези са превозом деце ради похађања припремне наставе. Новина је да сада имамо обавезу да учествујемо у заштити материјалних и културних добара и заштити животне средине. Такође прецизира се и надлежност у издавању грађевинских дозвола за изградњу и реконструкцију саобраћајница и објеката, а једна од враћених надлежности је и издавање локацијских дозвола − рекла је Лукач - Зечевић и додала да се овом одлуком усклађује наш статут са Статутом града Београда.

Спасо Јањић, опозициони одборник СНС - а, рекао је да ова одборничка група неће гласати за ову одлуку и поставио питање да ли нашој општини уопште треба Статут.

− Промене Статута града су до сада усвајане увек већином гласова одборника Скупштине града, а све досадашње измене су ишле у страну смањења надлежности градских општина у корист града Београда, без обзира на садашње козметичке измене. Поставља се питање како грађани Младеновца могу утицати на доношење одлуке, требало би преко градске скупштине али од 110 одборника ове скупштине Младеновац има три, што је нешто преко 2 % − рекао је Јањић.

Прецизирање употребе и заштите општинских обележја образложио је Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду у оквиру расправе о тачки Предлог одлуке о употреби и заштити грба и заставе градске општине Младеновац . Он је рекао да се овом Одлуком прецизира да Општинско веће и Скупштина брину о заштити и употреби грба, а такође је уведене нова одредба што се тиче заставе. То је увођење факултативног истицања заставе и увођење уникатне, заштитне заставе као и одређивање казнених одредби за злоупотребу грба.

Предлог одлуке о измени одлуке о јавном правобранилаштву градске општине Младеновац у име предлагача образложио је Зоран Милетић, члан Општинског већа за здравство.

Објашњавајући разлоге за ангажовање спољне контроле у трошењу буџетских средстава, Милан Ђорђевић, је у оквиру расправе по тачки Предлог одлуке о екстерној ревизији Завршног рачуна буџета градске општине Младеновац за 2009.годину нагласио да су претходних година доношене одлуке да се не ангажује екстерни ревизор, док се ове године на предлог председника општине, одлучило за ангажовање независне ревизорске куће која ће урадити анализу буџета како би се скинуле све сумње о трошењу буџетских средстава и како би сви имали увид у овај извештај.

У наставку седнице одборници су већином гласова усвојили и Предлог решења о одређивању назива новој улици у КО Варош Младеновац као и Предлог закључка о укидању накнаде за рад председника и чланова Управног и Надзорног одбора Јавног предузећа за информисање "Младеновац" .

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.