logo

Актуелности

Манифестација "Дан Деспота Стефана Лазаревића" у манастиру Павловац на Космају

 

Културно уметничка манифестација "Дан деспота Стефана Лазаревића" одржана је на Космају, у порти манастира Павловац, чији је ктитор овај српски владар.

Манстир Павловац је данас прославио светом литургијом свој празник - Светог Стефана Деспота српксог који је одлуком Скупштине Градске општине Младеновац из 2018.године уврштен у датуме од значаја за Градску општину Младеновац.

Поред бројних Младеновчана који су јутрос посетили манастир Павловац, Светој Литургији, коју је служио парох кораћички јереј Жељко Милић, присуствовао је и Владан Глишић, председник Градске општине Младеновац.

По завршетку литургије одржан је културно - уметнички програм у којем је наступaла изворна певачка група ,,Црњућанка" из Горњег Милановца.

Шест векова уназад народ из ових крајева окупљао се на овом зборном месту без обзира на услове, на ратове, сиромаштво, сушу или глад. Овде су тражили и налазили оно што им је помагало да све невоље и несреће преживе и опстану. Под куполама Павловца и у црквеној порти, појединац, чак и у најтежим данима, осећа да није сам.

Манастир Павловац налази се на југоисточним обронцима Космаја, на заравни изнад источне обале Тихановачког потока, у атару села Кораћица, 7 километра северозападно од Младеновца. Црква у Павловцу по својим облицима припада моравској архитектури и саграђена је највероватније крајем XIV века. Северно од цркве видљиви су остаци темељних зидова конака и осталих економских објеката.

Премда су ове грађевине готово у потпуности уништене, њихова бројност као и величина говоре нам да је не само могуће, већ и вероватно, да је поред цркве постојао и двор Светог деспота Стефана Лазаревића, а не само конаци за манастирско братство. Саграђен је на важном стратегијском путу који је водио из Београда за Рудник и Ибарску долину.

Pavlovac1
Pavlovac2
Pavlovac3
Pavlovac4
Pavlovac5
Pavlovac6
Pavlovac7
Pavlovac8

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.