logo

Актуелности

Подршка запошљавању припадника ромске заједнице у Младеновцу

 

Градска општина Младеновац подржана је у оквиру програма „Иницијатива за инклузију 3“ и у наредних 12 месеци заједно са Удружењем предузетница источне Србије из Пожареваца реализоваће пројекат „Подршка запошљавању припадника ромске заједнице у Младеновцу: алектернатива тражењу азила у земљама ЕУ“.

Програм Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији - Иницијатива за инклузију 3“ који спроводи „ГИЗ“. Програм Немачке развојне сарадње  „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији" се спроводи у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Општи циљ пројекта је подстицање укључивања припадника ромске националне мањине и повратника у формално тржиште рада уз повећање њихове запошљивости, док је специфични циљ повећање запошљавања и самозапошљавања Рома и повратника у општини Младеновац кроз мере прилагођене њиховим потребама.

Сузана Васић, чланица Општинског већа, каже да је пројектом предвиђено запошљавање 30 особа ромске националности, као и организовање обука за стицање посебних знања и вештина Рома и Ромкиња.

„Кроз пројекат ћемо подржати 10 припадника ромске заједнице који ће добити субвенције у виду опреме за отварањање стартап предузећа, у износу од по 3.000 евра, затим ће 10 посетојећих малих и средњих предузећа имати могућност да конкуришу за добијање опреме у износу од по 2.500 евра уз обавезу да запосле по једну особу ромске националности, док ће још 10 особа циљне групе пројекта бити запослене у локалним ромским удружењима“, истакла је Васић.

Додаје да ће обуку за стартап предузећа проћи 15 особа, док ће обуку за каријерно вођење и саветовање похађати 35 припадника ромске популације.

„Овај пројекат развија посебне вештине и знања која ће нашим суграђанима ромске националне мањине омогућити одрживо запошљавање. Пројектом је планирано и спровођење истраживања о стварним потребама ромске заједнице и тај документ ће нам бити основа за будуће стратегије локалних политика за социјално укључивање Рома и Ромкиња“, закључила је Васићева.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.