logo

Друштво

Ћуте и трпе

Ћуте и трпеПо слову Породичног закона насиље у породици је понашање којим један члан породице угрожава телесни интегритет, душевно здравље или спокојство другог члана породице. Међутим, шта се заиста крије иза ове рогобатне одреднице. Да ли се овим законским одредбама заиста могу описати страхоте које се можда баш сада док ово читате дешавају иза затворених врата, код "доброћудних" комшија, у мрачним засеоцима или пренасељеним махалама.

Према неком неписаном правилу породично насиље је породична тајна која годинама, некада и заувек, остаје закључана иза зидова ћутања. Упркос агресивној медијској кампањи, отварању сигурних кућа итд., која је ослободила извесни број жртава да пријаве насилнике, број оних који трпе понижење, увреде и батине унутар "топлог дома" још увек је велики.

Према извештају младеновачког одељења Центра за социјални рад, у току 2008. године у Младеновцу је забележено насиље у 182 породице (са 192 члана од чега шеснаесторо деце). Иако је ружно о стварима попут бола, патње, стида и срамоте говорити као о "случајевима", нажалост, тешко је избећи административну терминологију.

Дакле, прошле године, ту, око нас, од људи поред којих пролазимо на улици, деца су трпела сексулано насиље у 5 случајева, физичко насиље у 5 случајева, а како се наводи у извештају Центра за социјални рад "... следе по два случаја емоционалног насиља, грубог занемаривања и економске експлотација.

Како су откривени ови случајеви ? Ко их је пријавио ? И ту статистика каже да није било нити једног пријављеног случаја од стране другог лица ван породице. Значи, комшије су ћутале. Највише је откривања по пријави Полиције – 123, затим по пријави члана породице – 36, на захтев суда – 19, од стране установа (Дом здравља, школа ...) – 3 и по службеној дужности од стране Органа старатељства само један случај.

Жртве насиља у Младеновцу су најчешће један од брачних партнера (119), а други члан породице је жртва у 45 случајева. Гледано према полу, жене су убедљиво чешће изложене насиљу у породици, у чак 156 случајева.

Насиље над женама догађа се у целом свету, међутим поуздани подаци о насиљу над женама и децом не постоје. Без тога насиље остаје и даље потцењен и невидљив проблем. Међутим, према неким истраживањима насиље најчешће чине супрузи, бивши супрузи и ванбрачни партнери и то у 78% случајева. На другом месту су синови 9 %, а на трећем очеви 4,2 %. Ћерка се у улози насилнице јавља у 2 % случајева, дечко у 1,8 %, а мајка и свекрва у 1,6 %.

Кривичним законом Србије из 2002. године је насиље у породици окарактерисано као посебан кривични акт. Од јануара 2006. године овај закон прописује казне од новчаних до 12 година затвора у случају убиства жртве – члана породице. За први облик, када се применом насиља, претњом да ће се напасти на живот и тело, дрским или безобзирним понашањем угрожава спокојство, телесни интегритет или душевно стање своје породице, прописана је новчана казна или затвор до једне године. Ако је у извршењу дела коришћено оружје, опасно оруђе или друго слично средство, казна затвора је од три месеца до три године. Уколико је дело учињено према малолетном лицу или је наступила тешка телесна повреда, или нарушавање здравља, казна је од једне до осам година затвора. Најтежи облик дела је ако је због насиља у породици дошло до смрти члана породице и тада је казна од три до 12 година затвора.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.