logo

Друштво

До краја године сваки седми становник у Србији сиромашан

До краја године сваки седми становник у Србији сиромашан Београд - Стопа сиромаштва у Србији би до краја ове године могла да буде двоцифрена и да са скоро осам одсто пређе чак 10 одсто, што значи да ће чак сваки седми становник Србије бити сиромашан. Према подацима Министарства рада и социјалне политике у Србији се око 255.000 породица суочава са последицама сиромаштва, 150.000 деце је неухрањено, а исто толико их је на ивици сиромаштва.

– Најјачи талас кризе у Србији тек предстоји. Потези попут одсецања прстију или најаве колективног самоубиства само су показатељи степена људског очаја, јер су гладни. То је оно што политичари не могу да разумеју. Неки од њих говоре да кризе нема, што је у најмању руку – смешно - каже за Данас Владан Божанић из Републичког завода за статистику.

Он наводи да ће повећању сиромаштва допринети и раст незапослености и да су пад сиве економије и повећано учешће трошкова за храну у укупним давањима такође показатељи раста сиромаштва.

– Рад на црно, односно сива економија је у паду, што у овом тренутку није добар податак. Наиме, то нам показује да је стопа отпуштања почела да расте, јер су први на листи за добијање отказа управо они које послодавац није ни пријавио. Пораст учешћа трошкова за храну у укупним трошковима значи да се људи одричу куповине одевних предмета и луксузних ствари, јер сав новац дају за исхрану – објашњава Божанић. Он додаје да су неопходне хитне мере Владе "како би се изборили са овом пошасти".

Према статистичким подацима незапосленост је у периоду од октобра прошле године до априла 2009. скочила са 14 на 15,6 одсто. Од 329.535 предузећа и радњи колико их је у овом тренутку регистровано у Србији, блокиран рачун има око 60.000, а од почетка године затворено 14.619 предузећа и 1.342 радње. Доласком светске економске кризе број сиромашних се рапидно повећао.

У тиму потпредседника Владе Божидара Ђелића задуженог за имплементацију Стратегије за борбу против сиромаштва наводе да је динамични привредни раст и развој, са нагласком на отварању нових радних места и повећању зарада најбољи начин за борбу против сиромаштва.

Део текста пренет из листа "Данас"

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.