logo

Друштво

Почаст јунацима Варовничког боја

Градска Општина Младеновац, Војска Србије и Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. године обележили су 8. децембра годишњицу Космајско - Варовничке битке, једног од пресудних тренутака Колубарске битке.

Госте су поздравили Дејан Чокић, заменик председника општине Младеновац, Драгољуб Јуришић, председник Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. године и Небојша Матејић, председник младеновачке подружнице Друштва.

– Надам се да ће добра сарадња са Градском општином Младеновац кулминирати за три године када ћемо обележити стогодишњицу Варовничке битке. За тај догађај имамо велике планове, а надам се да ће једна од ствари бити и изградња спомен костурнице – рекао је Небојша Матејић.

Дејан Чокић, заменик председника општине Младеновац, захвалио се Друштву на труду који улаже у очување и неговање традиције и сећања на Варовничку битку.

– Верујем да ћемо за три године направити костурницу на начин који доликује значају битке на Варовницама, а сигуран сам да у том послу нећемо обрукати – нагласио је Чокић.

Драгољуб Јуришић, захвалио се Градској општини Младеновац на гостопримству и очувању сећања на успех српске војске на Варовницама и Космају. Он је доделио признање и медаљу Војводе Степе 250. ракетној бригади Војсци Србије и Славомиру Војиновићу.

– Надам се да ће Србија увек памтити потомке наших дедове и прадедова који су показали тог дана изузетно херојство на Варовницама. Иако данас изгледа да су неке ствари изгубљене и недостижне, то је само један део историјског тренутка и да се са тим не треба мирити. Србија ће увек имати децу, синове и очеве који ће бити достојни да је бране – рекао је З.Марић, командант касарне Зуце.

У име Удружења, Јуришић је посебно признања доделио бившем председнику општине Младеновац, Предрагу Чокићу, орден Српског ратника. Чокић се захвалио нагласивши да за њега ово представља "огромно признање на заласку каријере и животног пута, не само за мене него и за моју породицу."

На Спомен комплексу "Варовнице", свештеници младеновачке цркве одржали су парастос страдалима у Варовничком боју, борачка удружења су положила венце, а ученици из основне школа у Дубони својим рециталом још једном подсетили присутне шта се пре 97 година одиграло на Коти 405.

Испред Градске општине Младеновац, грађане је поздравио председник општине, Бранислав Јовановић.

– Поштовани пријатељи, Драги Младеновчани. Окупили смо се да још једном оживимо сећање на Варовничку битку − једну од најблиставијих победа српске војске у Првом светском рату. На данашњи дан, 1914. године тридесет километара фронта Космај – Варовнице – Сибница био је тас на ваги од којег је зависио успех српских снага на западу Србије.

Како историја бележи овде су се налазиле по, војним стандардима, најслабије српске снаге. Слабо опремљени, промрзли трећепозивци, многи из младеновачких села, од којих већина преко 50 година, дочекали су аустроугарску казнену експедицију. Бројчана предност и техничка опремљеност били су на страни непријатеља. Међутим, војна доктрина у својој рачуници не познаје храброст.

На Варовницама је победила храброст људи који су бранили своје домове. За њих није било повлачења јер су иза себе имали своје мајке, жене и децу. Реч "назад" заборављена је већ у зору 8. децембра. Данас, после 97 година, сећамо се тог величанственог дана када је Србија имала свој систем и своју војску. Дана када је Србија била јединствена. Наши преци који су овде одбранили Србију и Младеновац живеће док буде живело сећање на њих. Ако за њих није постојала реч назад, за нас не сме постојати реч заборав. Бар им толико дугујемо.Нека им је вечна слава и хвала за све што су учинили – рекао је Јовановић.

Иначе, током јучерашње манифестације затекли смо екипу Завода за заштиту споменика који су снимили неколико споменика на територији наше општине, између осталог и костурницу на градском гробљу, и извршили потребна мерења, како би се ускоро обавило реновирање.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.