logo

Друштво

Први рођендан локалне власти

Први рођендан локалне властиВероватно нема срећнијег тренутка за родитеље и родбину од првог дечијег рођендана. На том слављу нема несрећних људи. Међутим, када разне власти и владе напуне годину дана увек се нађе неки баксуз да поквари славље, наравно ако уопште има разлога за славље.

За недељу дана садашња локална власт обележиће годину дана свог постојања. Оставићемо празно место за одговор на питање – Да ли после годину дана живимо у уређенијој, богатијој, чистијој и развијенијој општини ? Не улазећи у оцену рада коју препуштамо грађанима, ми ћемо сада направити малу хронологију дешавања у претходних годину дана уз неизбежан коментар – "... Како време летиииии ! "

Конституисана власт у Младеновцу (16. јул `08.) – После петочасовног заседања Скупштина општине Младеновац изабрала је председника општине, заменика председника општине, секретара скупштине, чланове радних тела, директоре јавних предузећа као и чланове управних и надзорних одбора. За новог председника општине изабран је Бранислав Јовановић (ДСС), са листе ДСС – НС. Нови заменик председника општине је Дејан Чокић, са листе "Савез за препород Младеновца – Предраг Чокић" док ће дужност секретара Скупштине у овом мандату обављати Предраг Вулиновић (ДСС). Скупштина је на данашњем заседању изабрала и чланове Општинског већа у које су, поред председника општине и његовог заменика, изабрани и Иван Јанковић - машински техничар (ДС), Драгана Лукач - дипл. правник (ДС), Драган Марковић - дипл. грађ. инжењер (ДС), Божидар Томићевић - аутомеханичар (НС), Милан Ђорђевић - др ветерине (Г17), Зоран Милетић - др стоматологије (ДС) и Саша Милић - зубни техничар (НС). После избора за председника општине Јовановић је изјавио да је нова власт формирана у најбољем интересу грађана Младеновца.

– Ми смо у овом тренутку изабрали оно што је најбоље за све грађане Младеновца, а то је да направимо власт на овај начин, значи ДСС, НС, ДС, "Савез за препород Младеновца – Предраг Чокић" и Г17. Оно што је водило све нас на првом месту је интерес Младеновца. Наставићемо радове на комуналној инфраструктури који су започети прошле године, од путне мреже до водовода и канализације, а циљ нам је да након промене Закона о имовини општина постане стабилна фирма која ће имати сопствене изворе финасирања – рекао је Јовановић.

Енглески инвеститор посетио Младеновац (ЈУЛ `08.) – Делегација енглеске компаније "Ultimate – Serbia", посетила је средином прошле недеље општину Младеновац како би се упознали са могућностима улагања. Ове компанија се бави изградњом стамбених зграда, хотела, ресторана и клубова, а тренутно су трећи по улагањима у Црној Гори. Према речима Драгане Лукач, члана Општинског већа, енглези су обишли два војна комплекса "Сајмиште" и "Баргемар", које ће општина откупити од војске, Космај, стадион ОФК Младеновац и Марковачко језеро. Сумирајући резултате посете, Лукачева нам је рекла да иако ова компаније обилази 60 општина у Србији, Младеновац са својим природним потенцијалима и инфраструктуром има велике шансе да се нађе листи енглеских улагача.

– Маркетинг менаџера ове фирме Марка Холедена, највише је одушевио Космај, тачније хотел "Ред стар" и околно земљиште. Према његовој замисли овај хотел би реновирао, уредио базен, направио ски стазу и направио породичне куће. Због близине Београда, Космај је по њему идеално место за породично становање где би људи живели са децом у природи, а до Београда и радног места би путовали непун сат времена – каже Лукачева и додаје да би цео комплекс био окренут породичном становању чиме би се искористили природни потенцијали планине.

Свечано отворена Спомен чесма (2. август `08.) – Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац, данас је у градском парку свечано открио Спомен чесму посвећену палим борцима од 1990. – 1999. године. Младеновац се данас одужио тринаесторици суграђана који су у последњој деценији прошлог века погинули на ратиштима широм бивше Југославије.Свечаном откривању спомен чесме присутвовале су породице погинулих војника, Удружење ратнх војних инвалиде, Удружење бораца од 1990. – 1999., Удружење НОБ – а, Удружење за неговање традиције ослободилачких ратова 1912 – 1918 и присутни Младеновчани.

– Дуго сам размишљао шта да кажем у овом тренутку. Оно што никада нећу заборавити то је јесен 1991. године када смо били на ратишту, мобилисани. Налазили смо се у селу које се зове Церић, и поред куће у којој смо били смештени прошли су Млеча и Гаја. После пола сата сам чуо да је Гаја погинуо. Био је у Немачкој, добио је позив за мобилизацију. Отац, војно лице, вратио га је у Младеновац да служи отаџбини. Оставио је живот – он, као и сви они чија се имена овде налазе. То не смемо заборавити. Оно што не смемо дозволити је да се нешто такво никада више не понови. Нико нема право никоме да узме живот, поготово особи од двадесет година која није ни знала шта је живот.

Венчања у новој сали (7. август `08.) – Уместо тесне и суморне сале у старој згради општине Младеновац, младенци ће већ од октобра моћи да изговоре судбонсоно "да" у новој, пространој и савременој сали за венчања. Наиме, општина Младеновац, одлучила је да направи нову салу за венчања која ће се налазити у центру града, на месту садашњег кафића "Кућа Младеновчана". Општина овим преузима објекат који је пре четири године уступила ОФК Младеновцу који су га издавали и тако финасирали рад клуба. Међутим, атрактиван простор у центру Младеновца, неће бити само за венчања већ је замишљен као вишенаменски објекат тако да у једном делу буде сала за венчања, а у другом конференцијска сала. Младеновац добија нову салу за венчања

Уређење "Газеле" (август `08.) – Још један потез који свакодневно хиљадама пролазника кроз нашу општину даје ружну слику о нашем граду је и "Газела" која представља део магистралног пута М23 и којим сваког дана стотине возила из јужне и централне Шумадије прође кроз нашу општину гледајући брда земље, шута и ђубрета.

– Кренућему у сређивање "Газеле" јер се показало да досадашњи начин рада са дежурством инспекције није дао резултате обзиром да депоније расту са обе стране пута. Лево и десно од пута је општинска земља, коју нико нема право да затрпава ђубретом, дакле сва земља која је избачена поред пута треба да се очисти . То је део магистралног пута М23 и то је огледало нашег града – каже Бранислав Јовановић.

Ново лице пијаце (11. август `08.) – Дугогодишња прича о уређењу младеновачке зелене пијаце јуче је добила свој епилог. На седници Скупштине општине Младеновац, са 34 гласова за и 17 уздржаних, усвојен је План детаљне регулације за комплекс зелене пијаце. Овај план који је у протекле три године чак четири пута безуспешно стављан пред одборнике предвиђа уређење простора зелене пијаце који се налази у центру Младеновца. Планом се предвиђа повећање површине зелене пијаце, уклањање тезги са текстилом, проширење градског парка и изградња комерцијалне зоне и новог паркинга. Према речима Бранислава Јовановића, председника општине Младеновац, општина нема средстава да цео комплекс уреди одједном већ ће се изградња обављати по етапама. Рушењем бившег "Це Маркетовог" магацина од 900 квадрата који се налази на траси будуће саобраћајнице прва фаза уређења је почела.

– Убрзо крећемо са изградњом модерне зелене пијаце и противпожарне саобраћајнице и ту смо у преговорима са Грађевинском дирекцијом Србије која ће бити извођач радова. Зелена пијаца ће бити већа и коначно ће бити одвојена од продаје текстила и остале робе којој ту није место – рекао је Јовановић и додао да ће досадашњи продавци текстила на зеленој пијаци бити премештени на младеновачки "бувљак".

Младеновац добио први хипермаркет (14. август `08.) – Компанија "ДИС" из Крњева отворила је јуче хипермаркет у Младеновацу. Први објекат такве врсте у Младеновцу запошљава 50 радника, а простире се на 4.000 квадрта са 200 паркинг места. Продајни простор са преко 10.000 производа заузима хиљаду квадратних метара, а осим прехрамбених артикала, кућне хемије, беле технике у склопу маркета налази се и експрес ресторан са 64 места за седење са ценама јела од 100 до 200 динара.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ (29. август `08) – Поводом синоћњег саопштења за јавност Полицијске станице Младеновац о стању наркоманије у нашој општини објављеног на Телевизији Младеновац, данас се јавности обратио Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац. У обраћању грађанима се каже : Није мој принцип јавног опхођења преписка са било којом институцијом, а још мање имам потребу да коментаришем разна саопштења којих има свакодневно. Сматрам, иапак обавезујућим да као председник општине Младеновац скренем пажњу јавности на саопштење Полицијске станице у Младеновцу којим је јасно и јавно изнет став о проблему наркоманије у нашој општини.

– Наиме, у саопштењу Полицијске станице Младеновац о стању наркоманије у Младеновацу свега има осим истине, а истина је да је Младеновац град у којем млади умиру због коришћења дроге. Истина је да је дрога лако доступна. Истина је да грађанима Младеновца није за утеху податак којим се полицајци ПС Младеновац диче да је број наркомана у оближњим градовима већи. Нама, Младеновчанима је много и један наркоман. Нама, Младеновчанима је смрт и једног детета због коришћења наркотика исувише.Зато је због свега изнесеног за такву Полицијску станицу каква је ова у Младеновцу боље да не даје саопштења јер тако би смо, обманути импровизацијом, веровали да је њихов однос према том злу приближан нашем. Овако, разголићени својом руком, јасно стављају до знања своју немоћ и незнање за вођење борбе која подразумева знање и жељу да се победи онај који трује и убија.У тој борби не побеђује онај који уместо плана примењује доскочице, онај што се кити грањем уместо ловором, онај што уместо наркодилера хвата маглу и прича празне приче.Моја намера није да овим путем вршим преписку са полицијом, они су своје рекли, а ми ћемо учинити. Ја, као председник општине и грађанин овог града знам да проблем постоји и не очекујем да једна озбиљна институција као што је Министарство унутрашњих послова једним јаловим саопштењем о некаквим резултатима полиције у Младновцу угуши потребу овог града да млади живе здраво и слободно.

Ко хвата дилере, а ко маглу ? ( 2. септембар `08.) – Одговор из Полицијске станице на замерке изнете на њихов рад и ефикасност у борби против наркоманије потражили смо од командира ПС Младеновац, Рајка Бајића. Командир каже да су показатељи за последње четири године довољан доказ анагажовања полиције у тешким условима недостатака у људству и техници.

– Са обзиром да је у последње време поведена очигледна медијска кампања о проблему наркоманије у Младеновцу у којој се све чешће прозива Полицијска станица Младеновац у смислу неспособности и нерада ја само нашао за сходно и добио овлашћење да се обратим јавности. У области наркоманије делујемо репресивно и превентивно. Дакле, није тачан податак да смо ми само орган који делује репресивно по питању наркоманије.

На сузбијању наркоманије интензивно радимо већ дужи низ година. У нашој станици 2001. године одређен је један инспектор који је завршио обуку у специјализованом одељењу Управе криминалистичке полиције у Београду. Пратећи нарастање тог проблема ми смо од 2004. године имали два полицијска службеника који су били ангажовани на том послу, а од 2007. године имамо три обучена службеника. По мени, са обзиром на експанзију проблема и величину наше општине ово је недовољан број радника. Међутим, ми имамо ограничена људске, материјалне и техничке ресурсе. Свесни смо озбиљности овог проблема и јасно нам је да би требало да имамо покривеност терена 24 сата јер наркоманија нема радно време. Упркос томе људи су ангажовани и преко радног времена, у дане викенда, празнике и врло често у ноћним часовима. Против тога да Полицијска станица у Младеновцу не ради ништа по питању наркоманије говоре следећи подаци.
Од почетка 2004. године, мада је и пре тога било резултата, ми смо поднели кривичне пријаве против 159 лица за извршена 204 кривична дела из области наркоманије. У истом периоду заплењено је 6,8 килограма марихуане, око 200 грама хероина, 14 грама хашиша, 6 грама кокаина и око 70 таблета екстазија као и мање количине других опојних дрога. Те заплене нису спектакуларне, од рецимо килограм или два, нити смо ми као полицијска станица такве заплене способни да одрадимо. То раде наше службе у сарадњи са страним службама, Безбедносно информативном агенцијом и то су акције које се дуго организују и раде уз ангажовање великог броја људи. Што се тиче наше станице било је заплене од највише 50 грама хероина. Ова количина "разбијена" за употребу продаје се у дозама од четврт, пола и грам хероина. Ми смо у фебруару ове године у центру града код лица запленили 27 пакетића хероина у укупној тежини од 10 грама спакованих у количине од четврт и пола грама јер су то количине које су на тржишту наркотика највише заступљене. Међутим, поражавајући податак је да се од 159 људи приведених по основу кривичних дела из области наркоманије више од 150 налази се на слободи. По нама казнена политика из ове области је врло блага. Таква казнена политика не делује превентивно на постојеће и нове извршиоце с обзиром да се нама иста лица врте у круг. Координациони одбор за превенцију болести зависности који је формиран од стране општине Младеновац има представнике из општине, школства, здравства и полиције. Колико сам је обавштен активности су јако слабе. У више наврата су наши службеници ишли на договорене састанке али због недоласка других чланова ти састанци углавном нису ни одржавани. Ми од тог тела нисмо добили ни један захтев нити извештај, никакву врсту помоћи. Одржано је само неколико састанака али без резултата – каже Бајић.

Скијање на води у Младеновцу (9. септембар `08) – Већ почетком следеће године Марковачко језеро могло би да угости гледаоце и такмичаре у Скијању на води. Овим спортом се у свету бави око 30 милиона људи, а такмичења која се сателитски преносе прати 200 милиона људи широм света. Представници Савеза скијања на води Србије и Горан Крецловић, члан Градског већа, посетили су јуче општину Младеновац. Са Браниславом Јовановићем, председником општине Младеновац, посетили су Марковачко језеро где би од марта следеће године требало да се изгради први српски Центар за скијање на води. Изградњу ће финасирати Скупштина града Београда, а вредност радова према Крецловићевим речима биће позната следеће недеље.

Отварање пружног прелаза у Рабровцу (15. септембар `08) – ЈП "Железнице Србије" у оквиру обележавања Дана железничара отворило је данас пружни прелаз у Рабровцу. После радова обављених у претходном периоду овај прелаз на којем су се недавно догодиле две тешке саобраћајне несреће убудуће ће бити најсавременијом сигнално – сигурносном опремом. У обезебеђивање овог прелаза уложено је 11,7 милиона динара.

Шанса за младеновачке академце (18. септембар `08.) – Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац, упутио је данас позив свим незапосленим, факултетски образованим Младеновчанима да предају своје биографске податке на општинској писарници. Општина Младеновац ће се овом акцијом као посредник ангажовати на повезивању послодаваца и незапослених академаца.

– Протекла два месеца код мене је долазило доста факултетски образованих суграђана који су показали жељу да раде. За некога ко је доста времена провео уз књигу и завршио факултет морамо учинити све што можемо да му пронађемо посао. Срамота је да дечко, наш суграђанин, који је завршио Медицински факултет са просеком 9,5 нема посао већ три и по године – каже Јовановић. Председник општине је данас представио и пословну понуду домаћег ланца киоска "Футура Плус".Они тренутно траже 40 људи али имају потребе и за више радника, а прихватили су да за запослене организују аутобуски превоз од Младеновца до Београда.

Општина стипендира академце (14. октобар `08) – Председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, позвао је данас студенте са територије наше општине који испуњавају прописане услове да конкуришу за општинске стипендије за школску 2008/2009 годину.

– Ове године поделићемо 20 стипендија, од тога 16 за студенте основних студија које трају 4 године и четири стипендије за студенте специјалистичких академских студија. Стипендија се исплаћује у износу од 8.500 динара на месечном нивоу у десет, односно пет месечних рата – рекао је Јовановић.

"Драпшин" и даље без купца (17. октобра `08.) – Поновљени тендер за продају 65,5 одсто капитала младеновачког концерна "Петар Драпшин" проглашен је неуспешним. Агенција за приватизацију саопштила је јуче да ни у продуженом року који је трајао до 29. септембра није било понуда. Позив купцима објављен је у мају ове године, а рок за достављање понуда продужаван је два пута ове године. Иначе, први тендер за продају "Драпшина" у чијем саставу послује девет зависних предузећа није успео јер су пропали преговори са јединим понуђачем компанијом "Капаро Индустрис" из Велике Британије.

Усвојен Статут Младеновца (12. новембар `08.) – Градска општина Младеновац данас је добила највиши правни акт. На данашњој 5. седници СО Младеновац, већином гласова (43 за, 7 против) усвојен је Статут градске општине Младеновац.

Завршена приватизација "Керамике" (15. новембар `08) – Конзорцијум фирми "Интер Гас д.о.о" из Београда и "Оил Бг" из Софије, куповином 65% капитала предузећа, постао је већински власник "Керамике" Младеновац. На јучерашњој Скупштини акционара "Керамике", изабран је нов Управни одбор који чине Данаил Колов, Александар Пантовић, Бранко Вуксан, Љубица Станојковић и Бранислав Јовановић. За генералног директора именован је Бранко Вуксан, који је изложио основне смернице даљег развоја "Керамике" Младеновац. Он је изјавио ће компанија у наредних 18 месеци уложити најмање 3 милиона евра у модернизацију и аутоматизацију производње санитарне керамике и димоводних цеви у циљу повећања обима производње и квалитета. Даља стратегија развоја биће усмерена на ангажовање стручног кадра, задовољавање светских стандарда, што ће омогућити стабилан раст и развој, као и ширење на нова тржишта.

Отворен пружни прелаз у "Драпшину" (11. децембар `08) – После година и година чекања становници младеновачког насеља "Петар Драпшин" који свакодневно на путу до школе и посла прелазе пругу коначно су дочекали обезбеђење свог прелаза. Наиме, представници "Железница Србије" и фирме "Сименс" пустили су јуче у рад новоизграђени прелаз у Младеновцу. Опремљен савременом електронском техником и полубраницима овај прелаз коштао је Железницу око 12 милиона динара. Како је нагласио Милован Марковић, генерални директор "Железница Србије", у оквиру уговора овог предузећа и фирме "Сименс" ради се седам савремено опремљених путних прелаза, од којих су два завршена, а преосталих пет ће бити готови у наредном периоду.

Нови пут у доњој Дубони (13. децембар `08) – Мештани доње Дубоне после дугогодишњег чекања добили су 1.700 метара новог асфалтног пута који их повезује са остатком општине. Због конфигурације терена, односно долине у којој се налази ово насеље од 80 кућа, житељи су, нарочито зими, били "одсечени" од магистралног пута Младеновац – Смедерево, најближе везе са градом. Већ после првих јачих киша и снегова аутобуси нису силазили у доњу Дубону због оштрог нагиба на којем се налази постојећи пут. Изградњом нове саобраћајнице раздаљина до Младеновца је скраћена за 5,5 километра, а сам саобраћај за 400 мештана који свакодневно одлазе на посао и у школу је знатно олакшан. Пројекат изградње овог пута почео је још 1997. године али је због многобројних проблема окончан так крајем ове године.

Отворен вртић "Звездица" (24. децембар `08.) – Градоначелник Београда, Драган Ђилас, отворио је данас нови објекат ПУ "Јелица Обрадовић" у Младеновцу. Отварању којем су присуствовали и Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац, Зоран Костић, члан Градског већа и Небојша Цветковић, директор Предшколске установе, Младеновац је добио још један вртић у којем ће боравити око стотину малишана. Објекат површине 350 квадрата са пространим двориштем, терасом од 150 квадрата, паркингом, видео надзором, справама за игру и два базена са филтерима и грејачима је закупљен, обновљен и уређен средствима Града у износу од 13,2 милиона динара.

Усвојен буџет Младеновца (26. децембар `08.) – Са 34 гласова за и 20 против, одборници градске општине Младеновац усвојили су на јучерашњој седници општински буџет за 2009. годину који ће износити 666.581.000 динара. Две највеће инвестиције у наредној години биће комасација реке Милатовице вредна 60 милиона и обнова надвожњака која ће коштати 31.000.000 динара. У складу са новим Статутом основно образовање прелази у надлежност општине и за то је издвојено близу 29.000.000 динара. Општина ће доделити јавним предузећима 18.000.000 динара од чега ће по пет милиона добити Туристичка организација и РТВ Младеновац, док је за Спортски центар опредељено осам милиона динара. За образовање, културу, науку и спорт предвиђено је 9,1 милион динара. Невладине организације ће добити 21,3 милиона, од чега ће спортским и омладинским удружењима припасти 9.000.000 динара. Општина је за унапређење пољопоривреде у следећој години предвидела пет милиона динара док ће за рад Месних заједница бити издвојено милион динара.

Затворена Индустрија меса "Дамјановић" (19. јануар `09) – Републичка ветеринарска инспекција Генералног инспектората Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, дана 13.01.2009. године, донела је решење за привремено затварање индустрије меса "Дамјановић" из Младеновца где је обустављено клање и израда производа од меса због неиспуњавања прописаних ветеринарско санитарних услова према важећим законским прописима. Решењем Републичке ветеринарске инспекције о затварању овог објекта због неиспуњавања ветеринарско санитарних услова 350 радника је остало без посла.

Општина наградила најбоље полицајце (24. фебруар `09) – После дужег времена општина Младеновац опет ће сваког месеца награђивати најзаслужније младеновачке полицајце. Председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић и заменик председника општине, Дејан Чокић, уприличили су данас пријем за најбоље полицајце за месец јануар. Новчане награде "Полицајац месеца" од по 10.000 динара уручене су Горану Васићу, самосталном полицијском инспектору и Вељку Добрићу, млађем полицајцу. Пријему је осим награђених полицајца присуствовао и командир Полицијске станице, Радосав Шћекић, на чији предлог су полицајци награђени.

Наркоманија као болест (12. март `09) – На позив општине Младеновац и Координационог одбора за борбу против болести зависности, 12. марта, предавањем у Великој сали СО Младеновац почео је седмомесечни програм стручњака Специјална болница за болести зависности. Они ће кроз едукативне семинаре који ће се одржавати једном месечно одговарати на питања посетиоца предавања. Прво предавање у Младеновцу одржали су неуропсихијатар др Јасна Дараган Савељић, директорка Специјалне болнице за болести зависности у Београду, са својом екипом др Стојаном Р. Раичевић, лекаром у овој болници и Евицом Јовановић, главном сестром.

Пријем за прваке Србије (13. март `09) – Поводом освајања првог места на Републичком првенству у одбојци за ученике основних школа, данас је у општини Младеновац организован пријем за играче Одбојкашког клуба ОШ "Свети Сава" из Младеновца. Општина Младеновац ће као поклон првацима Србије финасирати куповину дресова и спортске опреме за цео клуб.

Младеновац финансира пољопривредне пројекте (17. март `09) – Скупштина градске општине Младеновац усвојила је Одлуку о начину финасирања пројеката, програма и активности на унапређењу пољопривреде. Пројекти ће се финасирати средствима из буџета, а путем јавног конкурса. Право да конкуришу имаће Удружења пољопривредника, љубитеља животиња, задруге и друга правна лица. Како је образложио Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду, ово је покушај да се тема пољопривреде по први пут наметне као проблем у општини Младеновац.

Обележена годишњица НАТО агресије (24. март `09) –Уз звуке сирена и полагање венаца на Спомен чесму палим борцима од 1990 – 1999, данас у 12 часова, обележен је Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању. Након минута ћутања венце на Спомен чесму у градском парку положили су отац и мајка Зорана Милојевића, нашег суграђанина из Велике Иванче, који је 1999. године, као припадник 63. падобранске бригаде ВЈ, погинуо на Кошарама. Испред Градске општине Младеновац, венац је положио Бранислав Јовановић, председник општине, а венце су положили и представници младеновачких подружница борачких организација и удружења.

Посета делегације из Горње Радгоне (16. април `09) – Младеновац ће сутра угостити пријатеље из братске општине Горња Радгона из Републике Словеније. Током дводневне посете, жупан и посланик у Скупштини Републике Словеније Антон Кампуш, поджупан и општински одборник Андреј Хусар, поджупан и општински одборник Винко Роус, општински одборник и председница одбора за међународну сарадњу Норма Бале биће гости Радмиле Хрустановић, помоћника градоначелника Београда, а планирана је посета и манифестацијама у оквиру "Дана Београда".

Почела изградња азила (7. мај `09) – Након завршетка избора извођача посла, радови на изградњи азила за напуштене псе и мачке почели су пре десетак дана на локацији испод садашњег прихватилишта за псе у Младеновцу. Рок за завршетак радова је 60 дана. Према речима, Милана Ђорђевића, члана Општинског већа за пољоприврду, азил се ради према савременим стандардима који ће задовољавати рад праве зоотехничке службе.

Настављено уређење пијаце (26. мај `09) – Рушењем привременог објекта Задруге "Слога Младеновац" данас је настављено са уређењем комплекса младеновачке зелене пијаце. Иако је двадесетак грађана блокирало објекат задруге, уз асистенцију полиције, барака је око 10 часова срушена. Скупштина општине Младеновац коначно је усвојила августа прошле године, после многих опструкција и више безуспешних покушаја, План детаљног уређења комплекса зелене пијаце којим се предвиђа проширење простора зелене пијаце, градског парка и урбанистичко уређење централног језгра Младеновца. Како би се почело са изградњом нове и модерне зелене пијаце до сада је срушен бивши магацин "Ц маркета", а продавци мешовите робе премештени су на бувљи пијац.

Центар за културу добио директора (27. мај `09) – Скупштина Београда именовала је јуче директоре више установа културе чији је оснивач град Београд. Тако је уместо Саше Марковића, за новог директора Центра за културу Младеновац именован Ненад Љубеновић. Професор и акордеониста (харомоникаш), Ненад ЉУБЕНОВИЋ, рођен је у Београду где је стекао основно и средње музичко образовње у школи "Др. Војислав Вучковић" у класи проф. Радмиле Станишић. Музичко образовање наставља на Националној Музичкој академији Украјине "Петар Иљич Чајковски" у Кијеву у класи проф. Владимира Булавка и доц. Павела Фењука. Дипломирао је годину дана пре рока са највишом оценом.

Синоћ отворена "Јагњијада" (29. мај `09) – Уз ватромет и громогласан прасак из трешњевог топа синоћ је у Јагњилу отворена, друга по реду, четвородневна туристичо – привредно - културна манифестација "Јагњијада 2009". Пред мештанима Јагњила и присутним гостима, "Јагњијаду" чији је генерални покровитељ Град Београд и Општина Младеновац, званично је отворио председник градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић.

Градоначелник посетио Младеновац (29. мај `09) – Драган Ђилас, градоначелник Београда, посетио је данас нашу општину у друштву председника општине Бранислава Јовановића и члана Градског већа Зорана Костића. Ђилас је обишао радове на доградњи фискултурне сале ОШ "Милица Милошевић" у Јагњилу. Вредност овог посла је око 35 милиона динара, а по завршетку посла 250 ученика ће добити нову салу површине 570 квадрата. Планирано је да радови буду окончани до почетка нове школске године. Градоначелник је затим обишао "Јагњијаду" где је потписан споразум између представника Индустрије мотора Раковица и увозника из ДР Конго

Пружатовац најбољи у чишћењу општине (3. јун `09) – На иницијативу члана Општинског већа, Драгана Марковића, 1. априла покренута је акција "Очистимо Младеновац" која је трајала до 30. априла. Циљна акција обухватила је волонтерско чишћење путног појаса у ширини од 5 метара са обе стране младеновачких саобраћајница, а поред општине која је обезбедила гориво, вреће и рукавице, носиоци акције биле су месне заједнице. Према резултатима које нам је данас саопштио Драган Марковић, као најагилнији и највреднији у чишћењу своје средине показали су се мештани Пружатовца.

Младеновац је отворен град (8. јун `09) – После шестог дана блокаде плаца у селу Мала Врбица предвиђеног за смештај 20 стамбених контејнера из београдских нехигијенсих насеља, председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, данас је поручио суграђанима да немају разлога за окупљање јер ништа неће бити рађено без договора са њима. Према речима председника општине Младеновац, мештани који већ шести дан блокирају плац предвиђен за расељавање око 20 породица из Београда, могу да се врате кућама јер насељавања у Врбици неће бити.

Пријем за најбоље основце Младеновца (8. јун `09) – За шездесет четворо "вуковаца", њихових родитеља и наставника, данас је уприличен пријем у Великој сали општине Младеновац. Домаћини, заменик председника општине Дејан Чокић и члан Општинског већа за управу и образовање, Драгана Лукач, пожелели су будућим средњошколцима да наставе школовање са истим успехом. Одступајући од досадшње праксе даривања најбољих ђака књигама из библиотекарских депоа и давно прочитаних лектира, Драгана Лукач је у име општине спремила најбољим ђацима комплете приручника за рад на рачунару и USB дискове.

Амбасадор Индонезије посетио Младеновац (18. јун `09) – Његова Екселенције амбасадор Републике Индонезије у Србији, Мухамед Абдух Далимунте са супругом и сарадницима, посетио је данас општину Младеновац. Индонежанска делагације, коју је угостио заменик председника општине Младеновац, Дејан Чокић, обишла је предузеће за производњу трансформатора "АБС Минел – Трафо а.д." и ОШ "Момчило Живојиновић". Посету је организовао Драгован – Бата Лукић, председник Друштва српско – индонежанског пријатељства "Нусантара".

Надвожњак затворен за саобраћај (23. јун `09) – Радови тешки преко 28 милиона динара на обнови "старог жутог" почели су 10. јуна и одвијају се предвиђеном динамиком, упркос времену које последњих дана не иде на руку грађевинцима. Због безбедности радника и квалитетног обављања посла, надвожњак ће бити затворен за саобраћај до 16. јула, док ће пешаци преко моста моћи и даље да прелазе. До сада је одрађена припрема за радове на главном стубу, а тренутно се монтирају оплате на стубу испод конструкције моста. Пројекат предвиђа санацију главног стуба, замена дилатација на главној и прилазној конструкцији, замена лежишта, одвод воде за коловоза, поправка челичне конструкције и асфалтирање коловоза и тротоара.

Усвојен ребаланс буџета (30. јун `09) – Гласовима 29 одборника Скупштина градске општине Младеновац усвојила је данас ребаланс буџета, односно ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2009. ГОДИНУ. Против одлуке гласало је 17 одборника. Након данашњег ребаланса, шест месеци од усвајања буџета, у општинској каси биће 609.330.000 динара. Образлажући буџетске измене, председник општине Бранислав Јовановић, је рекао да смањење износи 39.554.000 динара у односу на првобитни буџет за ову годину. – Ово умањење се огледа у томе што ће капитални део буџета бити смањен за око 30 милиона динара, буџетска резерва за два милиона и бонуси за запослене у износу од шест милиона који су избачени из буџета. Важно је рећи да постоје обећања града Београда да ћемо овај капитални део покушати да надокнадимо на други начин и да ће све оно што је планирано за ову годину бити одрађено – рекао је Јовановић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.