logo

Друштво

Сто година Кумановске битке

Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године организовало је синоћ Свечану академију поводом сто година Кумановске битке у Првом балканском рату.

Академија је организована у Свечаној сали "др Елси Инглис", а говорили су младеновачки публицисти и историчари. У програму су учествовали ученици ОМШ "Стеван Христић" из Младеновца и вокални солисти.

Кумановска битка вођена је у току Првог балканског рата, 23. и 24. октобра 1912. године у близини Куманова, између српске и турске војске. Турска Вардарска армија била је разбијена и повукла се ка Скопљу, Штипу и Велесу. Велика победа код Куманова била је прва српска победа у Првом балканском рату и означила је скори крај турске владавине на Балкану. Српска војска је после више од 500 година поново овладала Косовом, а после Кумановске битке ушла је и у Скопље, престоницу Царевине Србије из 14. века.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.