logo

Друштво

Комеморација поводом смрти Владимира Манића

Градска општина Младеновац уприличила је данас у сали "др Елси Инглис" комеморативни скуп поводом смрти нашег познатог уметника Владимира Манића.

Родбина, пријатељи, познаници и представници градске општине Младенеовац опростили су се данас од др Владимира Манића, сликара, иконописца, конзерватора и рестауратора из Младеновца који је преминуо 26. јуна. На данашњој комеморативној седници речи жаљења и захвалности упутили су Манићеви пријатељи и сарадници, Сандра Тагић, Душица Пејић, Ненад Љубеновић као и брат Драган Манић.

Испред градске општине Младеновац, Дејан Чокић, председник општине, изразио је саучешће породици и пријатељима др Владимира Манића, младеновачког уметника чија дела се налазе у галеријама широм света.

– Тешко ми је да живот једног таквог човека претворим у неколико реченица, али знам да су га енергија, таленат и знање водили широм света. На изложбама у Шведској, Италији, Француској, Немачкој и Америци увек је и са поносом говорио да је из Младеновца и Србије.

Знам да је као дугогодишњи председник Савета Ликовне колоније учино много за наш град и од сваке колоније направио празник уметности. Своје знање је несебично делио помажући многим младим уметницима.

Влада је од Младеновца направио део света. Мало је таквих људи. Због таквих људи неправда је што болест постоји.  Владо, хвала ти за све што си учинио за Младеновац. Почивај у миру и нека ти је вечна слава и хвала – рекао је Чокић.


Владимир Манић рођен је 1957. године у Младеновцу. Дипломирао је на Академији примењених уметности у Београду и завршио специјалистичке студије конзервације у Фиренци. Још као студент почео је да се бави рестуарацијом фресака и икона због чега је у неколико наврата боравио на Светој Гори. Као рестауратор радио је у националном музеју у Стокхолму, предавао на Универзитету Упсала, радио у Немачкој, Француској, магистрирао конзервацију и рестаурацију зидног сликарства на Академији у Фиренци.

Докторирао је на старим сликарским техникама на Америчком институту за конзервацију у Вашингтону, а као један од највећих познавалаца ове области предавао је на водећим светским универзитетима. Био је члан тима америчког института Смитсониан као и члан удружења ликовних уметности Шведске Краљевске Академије,америчког института за конзервацију/AIC/.

Радио је као предавач на Тринитy колеџу у Ирској, где је предавао конзервацију технике средњвековног сликарства. У Америци је осликао 23 цркве, бавио се дизајном, рестуарацијом и конзервацијом. После 23 године рада махом у Америци, вратио се у Србију где је живео и стварао на обронцима Космаја.

Слике Владимира Манића налазе се на зидовима галерија, музеја, разних компанија као и великог броја приватних лица.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.