logo

Друштво

Скупштина јуче расправљала о мирном решавању радних спорова

Скупштина јуче расправљала о мирном решавању радних спороваКако је јуче изјавио Расим Љајић, министар рада од 2005. године, од када ради Агенција за мирно решавање радних спорова, решено је око 3.600 индивидуалних и 42 колективна спора, а измене и допуне Закона о мирном решавању радних спорова требало би да омогуће ефикаснији рад Агенције.

Министар Љајић рекао је да су до сада радни спор могли да покрену само потписници колективних уговора, што су обично били репрезентативни синдикати.

− У ситуацији када смо имали обиље штрајкова, штрајкачки одбор по закону није могао да покрене спор, нити да тражи ангажовање Агенције − објаснио је Љајић и додао да то нису могли да ураде ни други синдикати који нису репрезентативни, нити групе радника или неко ко њих представља.

Захваљујући предложеним изменама, радни спор моћи ће да покрену и поменуте групе и сами радници који сматрају да је неко од њихових права ускраћено. Изменама се проширују и врсте радних спорова. Изменама закона предвиђено је и да се индивидулани радни спорови могу водити и поводом отказа или исплате минималне зараде. Љајић је прецизирао да је највећи број амандмана стигао на тај члан закона и оценио "да су сасвим смислени" и да највећи њихов део треба да буде прихваћен. Опозициони посланици тврдили су да ће и поред измена овај закон остати мртво слово на папиру, као што је то и до сада био случај.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.