logo

Друштво

Формирана Комисија за "уједе паса"

Формирана Комисија за "уједе паса"При градском Секретаријату за комуналне и стамбене послове недавно је оформљена Комисија за процену основаности захтева грађана за накнаду штете због повреда нанесених од паса луталица. Како рекао Владимир Терзин, члан ове комисије, основни задатак комисије биће настојање да се с грађанима склопе вансудске нагодбе у случају повређивања, што би довело до уштеде новца, одбацивања неоснованих оптужби и могућност да, с друге стране, грађани који су заиста оштећени брже добију надокнаду за повреду.

Комисија има три члана и чине је ветеринар, лекар и правник. Један од чланова Петар Стојановић из Јавног правобранилаштва града Београда, наглашава да је намера комисије објективно сагледавање, али и решавање овог проблема.

– Статистика показује да је у првих пет месеци на име града стигло тужби колико читаве прошле године. Објективно гледано, број паса луталица се смањио и процењујемо да оваква статистика нема реалног упоришта. Судови углавном доносе одлуке на основу исказа грађана, а судски вештаци у процени мере претрпљеног бола углавном су, такође, на страни грађана јер им то иде у прилог пошто ће и они и адвокати имати више посла после таквих одлука. Казне су се раније кретале од 100 до 200 хиљада динара, што је нереално много, мада у последње време не премашују 50 хиљада динара. Због свега тога, донета је одлука да се формира оваква комисија која би омогућила грађанима да директно с градом закључе уговор о поравнавању. Комисија се састоји од стручњака у овој области, који ће реално сагледавати степен претрпљене штете. Грађанима је тако дата могућност да се директно у писаној форми обрате комисији, да избегну судове и скупе адвокате и да, ако су заиста оштећени, добију надокнаду за то – казао је Стојановић.

Овај начин рада биће умногоме ефикаснији, а грађани ће брже решавати проблем. Судски спорови никад нису краћи од две године, а чешће и дуже трају, и захтевају да грађани плаћају адвоката и судске таксе. Град је на овај начин дао могућност грађанима да склопе уговор без адвоката и других трошкова. Очекује се да комисија допринесе и великој уштеди у градском буџету.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.