logo

Друштво

Жене зарађују мање од мушкараца

Жене зарађују мање од мушкарацаМушкарци у Србији зарађују 8,5 одсто више новца од жена иако су запослени на истим позицијама, што нашу земљу ставља на боље место у поређењу са Чешком у којој је разлика у платама 16 одсто, Словачком са 15 одсто разлике и Мађарском (12 одсто), резултат је истраживања које је крајем 2009. спровео сајт www.poslovi.infostud.com на узорку од 926 људи.

Такође, чак 41 одсто испитаних сматра да за исти труд мушкарци добијају више (бонуси, могућност напредовања, повишице) повластица од жена за исти уложен труд. Један од могућих узрока ове појаве, према одговорима испитаника претежно мушког пола, јесте да жене прихватају мању плату јер се заправо ређе "боре" за повишицу. Као најчешћи разлог за то наводе сигурност радног места, затим мишљење жена да не могу саме ништа променити по том питању и немогућност промене посла.

Више од половине (53 одсто) испитаника сматра да ће се разлика у платама између мушкараца и жена на истим радним позицијама у наредних десет година смањити, али ће мушкарци и даље више зарађивати. Сваки пети испитаник мисли да ће разлика у потпуности нестати, а свега пет одсто, највећим делом припадника мушког пола, сматра да ће се ова разлика преокренути у корист жена. Остатак мисли да се у наредним годинама ништа неће променити.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.