logo

Друштво

Београду требају бравари, а не филозофи

Београду требају бравари, а не филозофиИако је у двомилионском граду све теже наћи посао, број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање Филијале за град Београд, у односу на септембар 2009. (када их је било 96. 323) смањен је за 1.242 лица или 1,3 одсто. Ипак, према септембарским статистичким подацима 95.071 грађана Београда и даље је незапослено, а више од половине тог броја (53.215) чине жене.

Према речима Мире Колаковић, шефа информативне службе Националне службе за запошљавање, највише регистрованих незапослених чине млади од 25 до 29 година .

– Они који траже посао углавном аплицирају за послове који се нуде на тржишту рада и за које имају одговарајућу стручну спрему и квалификације, а највише се траже економисти, трговци, комерцијалисти, правници, професори, инжењери електротехнике, продавци, спремачице, бравари, кувари, конобари и послови физичко - техничког обезбеђења – за Данас каже Колаковић.

Када је реч о дефицитарним занимањима, ради се о пословима који се највише и нуде на тржишту рада. До посла теже долазе филозофи, историчари уметности, матуранти гимназије посебно ако немају основна знања на компјутеру или нису спремни да се преквалификују, обуче, да усавршавају знања и вештине.

– На тржишту рада непотребна постају нека занатска занимања или уско специјализована у производњи и услугама, и то су обично занимања нижег степена стручне спреме.То су стари занати: кишобранџија, абаџија, јорганџија, па и обућар, што је вероватно последица велике понуде на тржишту робе те врсте и то по ценама прихватљивијим од поправке или појединачне израде – прича Колаковић.

Најмање посла за младе

– Готово 15 одсто незапослених чине лица од 25 до 29 година (14,4), затим лица од 30 до 34 године 13 одсто, од 50 до 54 година 12,8 док је оних од 55 до 59 година 12,1 проценат, 11,8 од година 45 до 49. Особе старости од 35 до 39 година нешто су ређи на нашем регистру – каже Мира Колаковић, шеф информативне службе.


Пренето из дневног листа "Данас" (Аутор: А. В. М.) од 14. октобра

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.