logo

Друштво

Толеранција потребнија него икад

 

Трибина "Јавни час толеранције" у организацији градске општине Младеновац и Геронтолошког центра, одржана је данас поводом обележавања Међународног дана толеранције.

На трибини су говорили Сузана Мишић, директор Герентолошког центра Београд, Игор Бошњаковић, секретар Градског центра за социјални рад, Весна Ранђеловић, директор Герентолошког центра Крагујевац и Горица Ђорђевић, радни терапеут у Герентолошком центру Младеновац и одборница у Скупштини градске општине Младеновац.

Присуствовали су чланови Већа градске општине Младеновац, Зоран Јоцић и Гордана Димитријевић Бјеличић, представници здравствених, образовних и установа социјалне заштите као и невладиних организација и младеновачки средњошколци.

Поздрављајући присутне члан Већа градске општине Младеновац, Зоран Јоцић, рекао је да на овај дан свако од нас треба да размисли колико је толерантан упркос свакодневном животном ритму и проблемима са којима се сусрећемо.

Потреба да се стално понавља прича о неопходности толеранције била је основна тема трибине. Колико је важно причати о овоме довољно се види из новине које су пуне текстова о породичном насиљу чије су жртве жене, деца и стари. Преносећи своја искуства из рада са старима, учесници трибине су рекли да је чест случај занемаривања и материјалног искоришћавања старих људи нарочито у оним породицама где је пензија једини извор прихода. Захваљујући свакодневним проблемима породице су постале у великој мери дисфункционалне. Има случајева када се породице појављују само једном, кад доведу баку или деку у Дом и никад више и то је патња коју ни једна институција не може да исправи.

Управо је усамљеност, туга и недостатак породице чест одговор старих људи на питање - како вам је. Са друге стране постоје и породице које са родбином проводе по цео дан у Геронтолошком центру, доводе их на викенде и воде на излете, тако да слика није црно бела.

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.