logo

Друштво

Ловци на насилнике

Ловци на насилникеГрадски центар за социјални рад јуче је представио нову стратегију и приступ у заустављању насиља и пружању подршке и помоћи жртвама. Наиме, састављено је пет мобилних тимова од стручњака за деловање у кризним ситуацијама који ће "крстарити" у општинама Нови Београд, Палилула, Вождовац, Звездара и Земун. Ове општине су одабране, осим због своје величине, и зато што на тим територијама случајеви насиља наизарженији јер је у последњих годину дана било више од 500 пријава.

Мобилни тимови кроз брзу, ефикасну и организовану интервенцију у сарадњи са полицијом пружаће помоћ деци, женама и старим лицима жртвама насиља као и жртвама трговине људима и малолетницима који су у сукобу са законом. Ове екипе састављене су од врхунских професионалца - психолога, социјалних радника и педагога који имају велико искуство у раду са насиљем, а доступни су 24 часа 365 дана у години.

Они су "пасивно дежурни" – Односно када их полиција позове на бројеве мобилних телефона долазе у најкраћем могућем року и заједно реагују како би заштитили жртву. Према процени степена угрожености по обављеној интервенцији деца могу ургентно да буду смештена у прихватилиште, а жене и мајке у Сигурну кућу.
Формирање тимова су иницирали Градски центар за социјални рад и Секретаријат за социјалну и дечју заштиту, који и финансира њихов рад. Град је за мобилне тимове ове године издвојио 1.850.000 динара, колико ће бити издвојено и идуће године.

– Истраживања су показала да је насиље нарочито повећано ноћу, викендом и током празника, када су центри за социјални рад затворени. Тада смо схватили да је овај проблем много већи и не може да се реши пројектним активностима, па смо одлучили да пројектне активности унапредимо финансирањем рада мобилних тимова. Посебно је важно истаћи да су починиоци насиља све млађи, подједнако девојчице и дечаци. Циљ овог програма, који се реализује заједно са Националном службом за запошљавање, је да се мобилни тимови уведу у редовну праксу рада Градског центра за социјални рад, односно да постану стандардизована социјална услуга – рекла је Радмила Урошевић из Секретаријата за социјалну и дечју заштиту.

Јасминка Веселиновић, директорка Градског центра за социјални рад, изразила је наду да ће и на осталим општинама ускоро бити основани овакви тимови.


И ту долазимо до Младеновца . Иако је висока стопа насиља карактеристична за многољудне и урбанизоване средине, што у овом случају представља језгро Београда, нико не може порећи да жртве не трпе психичко и физичко насиље и у другим срединама, па и у нашој општини.
Породично насиље је у порасту, а "пакао између четири зида" траје годинама пре него се жртва одлучи да пријави насиље, или се све заврши породичном трагедијом која осване на насловним странама новина.

– Младеновачка полиција ухапсила је Жељка М. (19) и Ивана Ш. (39) из овог града осумњичене да су у ноћи између четвртка и петка силовали 15-годишњу Д.С., као и да су је пре иживљавања дрогирали, сазнаје "Блиц".

– Током само једног дана у Младеновцу су се десила два случаја тешког насиља у породици. Младеновачка полиција ухапсила је 23. августа у одвојеним акцијама двојицу насилника који су на бруталан начин претукли своје укућане.

– Са повредма главе и тела младеновачком Дому здравља обратила се Драгана В.(47) из Влашке. Након полицијске интервенције утврђено је да је према њеним речима, несрећну жену је супруг Владан В.(48) већ 25 година физички и психички злостављао, а да је дугогодишње насиље кулминирало 22. августа око 21 када је Драгана је претрпела батине од којих је задобила прелом десне руке и вишеструке хематоме по телу и глави. Након указане лекарске помоћи претучена жена је упућена у Ургентни центар. Напасник је исте вечери ухапшен и приведен у станицу где му је одређен притвор од месец дана.

– Далибор Н. (23) из Младеновца је у току ноћи 22. августа више пута шутирао и ударао М.Н (3), дете из првог брака његове невенчане супруге са којом живи у заједници. Мајка је довела дете у Дом здрадвља где је утврђено да има више крвних подлива по глави и телу, после чега је возилом Хитне службе превезено на Институт за мајку и дете где је задржано ради даљег лечења. Напаснику је одређено полицијско задржавање, а након тога је уз кривичну пријаву приведен истражном судији уз притвор од месец дана.

Ово су само неки од примера који су изашли на видело пре свега захваљујући томе што су се жртве одважиле да пријаве насилнике.

Како нам је рекао у једном од разговора Рајко Бајић, бивиши командир Полицијске станице Младеновац, у последње две године општина Младеновац је карактеристична по повећаном броју пријава случајева насиља у породици. Многи ово повећање тумаче као резултат медијске кампање која је "ослободила" жртве насиља да пријаве случајеве полицији. Међутим, осим броја пријављених случајева забрињава и податак да се повећава и сама бруталност приликом извршења овакавих кривичних дела. Ипак, поставља се питање колико надлежни, а то су полиција, педагози и социјални радници заиста имају увид у то шта се дешава по младеновачким породицама у селима, зградама, школским двориштима и кафићима.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.