logo

Друштво

Влада усвојила предлог новог Закона о саобраћају

Влада усвојила предлог новог Закона о саобраћајуПосле скоро шест година одлагања и усаглашавања Влада Србије усвојила је јуче нови Закон о безбедности у саобраћају и упутила га Скупштини на усвајање. Министар полиције, Ивица Дачић очекује да ће применом овог закона до 2012. године бити два пута мање погинулих у саобраћајним несрећама у Србији. Нови Закон о безбедности у саобраћају, ако га усвоје посланици Скупштине, натераће возаче у Србији да драстично промене понашање за воланом. Дачић је указао да је прошле године на друмовима широм Србије погинуло 897 људи, од којих 36 деце млађе од 14 година, као и да је причињена материјална штета од 2,7 милијарди динара.

Према предлогу новог Закона о безбедности саобраћаја за несавесне возаче предвиђена је основна казна - негативни поени за понашање у саобраћају. Возачи ће добијати негативне поене према тежини прекршаја, а према процени надлежних органа. За један прекршај возачи највише могу добити 6-7 негативних поена. Ако сакупите 12 поена, дозвола ће вам бити одузета на месец дана. Максимални период који можете провести без дозволе због вршења најтежих прекршаја је 2 године.

Ако којим случајем успете да у току своје возачке каријере два пута стекнете услов за одузимање дозволе на две године, други пут дозвола ће вам бити одузета трајно. Према предлогу новог закона, негативно ће се бодовати сваки прекршај, од пребрзе вожње у насељу или ван њега, преко вожње под утицајем алкохола, до проласка кроз црвено светло.

Ево и неких примера када се добијају небезбедни поени:

Један небезбедни поен добија се за непрописно паркирање, некоришћење мигавца, кретање жутом траком, непоштовање првенства пролаза…

Два поена добијају се за непропуштање пешака на пешачком прелазу, за нагло смањивање брзине без основаног разлога…

Три поена зарадиће возач који се не заустави поред возила за превоз деце из којег излазе или у које улазе деца...

Четири поена уписују се за неприлагођену брзину, небезбедно претицање, непрекидну вожњу траком за претицање, непрописно заустављање на аутопуту...

Пет поена добија се за употребу мобилног телефона у току вожње, ако су вам гуме у лошем стању или уређаји за заустављање и управљање...

Шест поена добија се за пролазак кроз црвено светло.

Седам поена , колико највише може да "вреди" прекршај, носе насилничка вожња, прекорачење брзине за 100%, убацивање испред возила на семафору, изазивање непосредне опасности или незгоде неодговарајуће учвршћеним или вангабаритним теретом, вожња под утицајем наркотика или алкохола...

Уколико у току године не сакупите ниједан поен бићете сврстани у категорију савесног возача, од једног до седам бодова бићете непажљиви, од осам до тринаест – ризични, а од 14 до 18 поена бићете заведени као опасан учесник у саобраћају.

Возачу који сакупи 18 поена следује 45–60 дана затвора и одузимање возачке дозволе . Ако возач 18 казнених поена скупи током две године, изгубиће дозволу на годину дана. Време које несавесни возач проведе у затвору и рок на који му је одузета дозвола биће раздвојени. После тога возач је обавезан да похађа семинаре за васпитање и образовање.

Ризични возачи мораће да иду на разговор у Агенцију за безбедност саобраћаја и добиће писмено упозорење. Опасни возачи привремено ће остати без дозволе и сами ће сносити трошкове психијатријског и психофизичког прегледа.

Негативни поени моћи ће да се бришу највише једном у две године уколико за то време возач не направи прекршај. А ако четири године буде возио без грешке, возачу ће негативни поени бити избрисани из досијеа.

Са око 4000 динара кажњаваће се возачи који користе мобилне телефоне и друга комуникациона средства у току вожње, са изузецима војске, полиције и хитне помоћи.

Нови закон предвиђа и нову систематизацију категорија , тако да поред стандардних - А, Б, Ц и Д - уводе се нове категорије - А1, Б1, Ц1 и Д1 - које су са ограничењима у односу на основне. Тако, на пример, возач са Б1 категоријом неће смети да вози брже од 80 км/х од 22 до 05 часова ујутро.Полиција ће бити ригорознија према возачима под дејством алкохола и имаће овлашћење да ухапси возача који има више од 1 промила алкохола у крви.

Предлогом закона предвиђено је и да се на основу снимака камера може доказивати саобраћајни прекршај и најављено је увођење видео надзора на путевима. Законом се, између осталог, забрањује употреба мобилних телефона без "хендсфрија", дозвољена брзина у насељеном месту смањује се са 60 на 50 километара на сат, а дозвољени промили алкохола у крви смањени су са 0,5 на 0,3 .

Начелник Управе саобраћајне полције Стојадин Јовановић је рекао да су новчане казне предвиђене овим законом у распону од 3.000 до 50.000 динара објасњавајући да више неће бити плаћања на "лицу места". Јовановић је представио и низ новина предвиђени тим правним актом које су усмерене, пре свега, ка превентивном деловању.

Извор : ТВ Б92, "Новости", Агенције ..

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.