logo

Пољопривреда

Нова Уредба за унапређење сточарства

Влада Републике Србије је на 22.седници усвојила нову Уредбу о расподели и коришћењу подстицаја за генетско унапређење сточарства. Главна новина је да новом Уредбом више нема услова у погледу минималаног броја грла за добијање подстицајних средстава.

Ступањем  на снагу ове Уредбе престаје да важи "стара уредба", а  новине су следеће:

1. Поред физичких лица која су носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, право на коришћење подстицаја имају и правна лица и предузетници.

 

2. Није одређен минималан и максималан број грла, само је важно да имају ХБ број, ( ХБ број – који се добија уписом у главну матичну књигу тј. број под којим се води у централној матичној картотеци)

3. У периоду од годину дана од дана остваривања права на подстицај, корисник не сме да отуђи грло, осим у случају угинућа или принудног клања-контрола од стране ветеринарског инспектора),

4. Рок за подношење захтева за квалитетне приплодне краве,овце,козе и крмаче је 30.11.2012.године, а за првотелке које ће се отелити у периоду од 01.11.2012. до 31.12.2012. захтеви се подносе од 01.01.2013. до 20.01.2013.године.

Савет пољопривредним произвођачима је да се јаве основној одгајивачкој организацији под чијом контролом су њихова грла. Уколико грла имају ХБ број или испуњавају услове да се исти потражује од републичке одгајивачке организације (Институт за сточарство-Земун), основне службе ће потребну документацију обезбедити пољопривредним произвођачима (Извод из главне матичне евиденције за квалитетне приплодне краве, овце, козе и крмаче, као и Извод из регистра за првотелке).


Текс комплетне Уредбе можете погледати ОВДЕ

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.