logo

Пољопривреда

Дани поља стрних жита

20160608_112007

Традиционалну манифестацију Дани поља стрних жита, организовала је Пољопривредно саветодавна и стручна служба Младеновац која је  окупила на огледној парцели у Међулужју пољопривреднике из младеновачког краја. Кроз обилазак огледа под стрнинама и разговор са стручњацима пољопривредници су били у прилици да се упознају са најновијим достигнућима у производњи жита, али и досадашњим резултатима огледа који у истим агроеколошким условима прате развој различитих сорти. Директор Службе Бранислав Радовановић рекао је да се ове године очекују натпросечни приноси због велике количине падавина.

"За добре приносе поред добре агротехнике битна је и анализа земљишта. Ми радимо сваке године бесплатну анализу земљишта за регистрована пољопривредна газдинства која су се пререгистровала до краја априла месеца ове године. Власници газдинстава могу да пријаве да желе анализу и стручне службе ће изаћи и узети узорке како би се утврдило каква  је струкутра земљишта, какав је педолошки састав и шта од минерала има тј. нема како би се добила препорука од стручне службе да бисте знали којим ђубривима и у којој мери да ђубрите своје парцеле и на тај начин повећали приносе.  Оно што је важно је да ћемо за неколико година изаћи на врло захтевно европско тржиште где ће конкуренција бири велика и где ће приноси  морати да се подигну за три до четири тоне по хектару житарица да можемо да стигнемо њихове приносе који су седам до осам тона по хектару."

Председник Привременог органа Владан Глишић рекао је да ће Општина и даље  наставити да подржава све акције Саветодавне службе и додао да очекује да ће општина  Младеновац променом статута Града добити више надлежности што се тиче пољопривреде.

20160608_110450

"Сада се бавимо пројектима који су везани за вештачко осемењавање говеда , затим имамо пројекат санације атарских путева на територији општине Младеновац. Он је завршен заједно са Секретаријатом за привреду Града Београда, такође подржавамо све акције наших пољопривредника који су везани за едукацију и посете сајмовима. Такође, приметили смо један велики проблем који је сада тренутно актуелан, а то је противградна заштита. Сматрамо да сва ова поља могу бити успешна, али без заштите усева од елементарних непогода наши пољопривредници су остављени на једној ветрометини. Тај пројекат ћемо радити у сарадњи са Министарством унутрашњих послова чија је сада надлежност и заједно са свим градским службама." 

Глишић је рекао да се нада  да ће Општина у наредних годину дана успети да направи један систем противградне заштите који ће функционисати, јер се Младеновац налази на подручју које је угрожено од елементарних непогода.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.