logo

Пољопривреда

Потрошња меса у Србији никад мања

Потрошња меса у Србији никад мањаПотрошња меса у Србији због пада животног стандарда никад није била мања и прошле године је износила 34 килограма по становнику, речено је у петак Привредној комори Србије – Према подацима ПКС-а, у прошлој години највише је купована свињетина - 14 килограма по становнику, док је потрошња јунетине била четири килограма. – Ако би се поправио животни стандард и повећала потражња меса имали би несташицу те намирнице због специфичног начина производње јер је потребно две до три године да се стабилизује тржиште – рекао је сарадник Центра за научно-истраживачки рад ПКС-а, Војислав Станковић.

Ни ове године, како је указано на скупу произвођача меса у ПКС-у, не би требало очекивати раст сточарске производње јер држава није обезбедила довољно новца за подстицање аграра. Аграрни буџет ове године је 2,6 одсто укупног републичког буџета и износи 22 милијарде динара. Станковић је истакао да је предлог ПКС-а да две трећине аграрног буџета буде усмерено на сточарство док би остатак требало расподелити пре свега на воћарство и повртарство.

– Добром аграрном политиком проблеми у сточарству би могли да буду решени у периоду од три до пет година – рекао је Станковић и додао да је прошле године из Србије извезено 4.000 тона јунетине, од чега 1.000 тона у ЕУ.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.