logo

Здравство

Дијабетес - болест која не боли

 

 

Сваких десет секунди једна особа у свету умре од последица шећерне болести – речено је на предавању "Дијабетес као јавно - здравствени проблем" одржаном 14. новембра у Великој сали општине Младеновац.

Предавање су организовали Специјалистичка ординација интерне медицине "Др Нешић" и градска општина Младеновац, поводом Светског дана борбе против дијабетеса. Учесници предавања могли су да преконтролишу ниво шећера у крви али и да попуне упитнике преко којих су сами могли да у коликом су ризику од дијабетеса.

Учеснике трибине и предаваче поздравио је Владан Глишић, председник градске општине Младеновац који је изразио задовољство што је на предавање дошло доста младих људи.

– Нарочито ми је драго што је међу вама доста младих људи из Техничке школе и Гимназије. То значи да су ваши професори и директори препознали значај проблема о којем ће нам говорити докторка Љуба Јаношевић и њен тим.

Имајући у виду податак да у Србији више од 700.000 одраслих особа има  дијабетес и да је та болест пети водећи узрок умирања у нашој земљи, а да  притом чак 245.000 особа нема постављену дијагнозу дијабетеса и не лечи се,  јасно је колико је важно говорити о шећерној болести, управо због тога да би  се она открила на време и да би се одложиле компликације које дијабетес носи са собом.

Зато се надам да ће у младеновачком Дому здравља поново почети са радом Саветовалиште за дијабетичаре које би, сасвим сигурно, било од великог значаја за оболеле од шећерне болести. Уколико је у вези са тим потребна било каква подршка локалне самоуправе, спремни смо да помогнемо у складу са нашим могућностима – рекао је Глишић.

Докторка Љуба Јаношевић Нешић, специјалиста интерне медицине објаснила је какву штету шећерна болест наноси организму, а да оболели не осећа никакав бол.

Она је подсетила да је дијабетес постао глобални проблем у свету са растућим трендом али да се може контролисати и у многим случајевима превентивно реаговати уколико се дијагностификује на време.

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.