• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Актуелности
Јавни градски, приградски и локални превоз у Београду у четири фазе Штампа
04. мај 2020.

alt

Градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић најавио је да ће се поновно успостављање јавног градског, приградског и локалног превоза путника у Београду одвијати у четири фазе и да стартује 8. маја. Како је у изјави за Студио Б прецизирао, ова организација урађена је на основу републичке препоруке, која је врло јасна по питању мера и упутстава за понашање како возног особља тако и путника, али и за обележавање возила и стајалишта.

– Дефинисане су четири фазе за успостављање и организовање превоза путника. Прва фаза подразумева превоз искључиво запослених, друга ђака и студената, трећа незапослених, туриста и других лица и четврта лица старија од 65 година – рекао је Васиљевић.

Он је прецизирао да је прописано да путници морају да носе маске и рукавице. На улазу ће се налазити редари. Улазак у возила биће по принципу „један по један”, а на дуплим седиштима биће само по један путник. Налепнице ће бити на седиштима, као и на поду где ће бити обележена места за стајање путника и стрелице за кретање путника кроз возило.

– Све мере су донете због јавног здравља и као превенција од ширења заразе. Зато се правила морамо строго придржавати – истакао је Васиљевић.

Обавеза редара биће да прати улазак путника и да им даје инструкције о валидирању карте, кретању кроз возило, заузимању места и изласку из возила. Редари су, дакле, задужени да аутобуси буду колико год је то могуће оптимално оптерећени у овим условима, навео је Васиљевић.

Возачи ће као и до сада такође имати маске и рукавице, а посебним пластичним баријерама или кабинама биће одвојени од путника. Васиљевић је прецизирао да већина возила већ има кабине, а тамо где нема, ставиће се пластични застори.

– Припремљено је око 1.100 возила у градском превозу и око 260 возила у приградском превозу – казао је Васиљевић.

Он је додао да ће се ситуација пратити на дневном нивоу, а резервна возила биће у приправности за евентуално додатно интервенисање. Сва возила, закључио је Васиљевић, биће обележена налепницама за улаз и излаз, као и сва стајалишта, где ће бити и обавештење о понашању путника при уласку и изласку у возила. Он је апеловао на путнике да се придржавају мера.