logo

Актуелности

Весић: Београд у Младеновац улаже преко 300 милиона динара

 

Градски менаџер Горан Весић, помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић и председник Привременог органа Градске општине Младеновац Владан Глишић учествовали су заједно са министром унутрашњих послова Републике Србије др Небојшом Стефановићем на трибини посвећеној безбедности у општини Младеновац.

Весић је рекао грађанима Младеновца да претходно руководство општине није сарађивало са градом па се нису решавали проблеми.

– Привремени орган Младеновца сарађује одлично са градом и ми смо, у договору са њима, преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Града Београда определили скоро 260 милиона динара за два важна инфраструктурна пројекта у овој општини. Први је изградња постројења за прераду отпадних вода у селу Међулужје. Ове године пројектујемо постројење, следеће расписујемо тендер за извођача и почињемо са радовима, а током 2017. градимо постројење и пуштамо га у рад. Вредност инвестиције је преко 95 милиона динара, а док се постројење не заврши, немамо где да водимо канализацију – рекао је Весић.

Он је нагласио да ће током септембра бити објављен тендер за радове у Улици браће Баџак, а вредност посла је преко 160 милиона динара, посао ће бити завршен 2016. године.

– У путеве и улице у Младеновцу ове године смо уложили нешто мање од 50 милиона динара. То значи да Град Београд улаже у Младеновац скоро 300 милиона динара, а рецимо ове године са територије општине Младеновац од накнада и доприноса за грађевинско земљиште наплатили смо 14,6 милиона динара – поручио је Весић Младеновчанима и рекао да је град одлучио да у инфраструктуру у Младеновцу уложи 20 пута више новца него што је наплаћено у овој општини јер „смо покренули велике инвестиције у Београду које су донеле приход у буџет градске Дирекције. То је успех садашње градске власти и још једна потврда да покретање великих пројеката и инвестиција у Београду доноси добро свим грађанима”, изјавио је градски менаџер.

Весић је рекао да је Град Београд после избора Привременог органа послао у Младеновац буџетску инспекцију, која испитује рад како општине тако и јавних предузећа „јер желимо да утврдимо истину и како се располагало државним новцем”.

Први налази говоре да је било ненаменског трошења, а има индиција да су вршена прекршајна и кривична дела. Налази инспекције биће упућени надлежним државним органима, рекао је менаџер Весић.

Говорећи о плановима Града Београда за приградске општине, градски менаџер је рекао да садашње руководство Београда све грађане нашег града сматра једнаким и да више неће бити грађана првог и другог реда.

– Наша порука за грађане Младеновца, као и за грађане Обреновца, Лазаревца, Барајева, Гроцке и Сопота је да су једнаки са другим грађанима Београда, а да тако мислимо, доказали смо низом конкретних потеза – рекао је Весић.

Он је нагласио да је после петиције општинских одбора СНС-а из Младеновца, Обреновца, Лазаревца, Сопота, Барајева и Гроцке којом се тражило смањење цена приградског јавног превоза, коју је потписало више десетина хиљада грађана, Скупштина Београда донела одлуку да од 1. октобра цене у јавном превозу у приградским општинама буду ниже за око 40 одсто.

Поред тога, од 1. јануара покрећемо нову мрежу линија која је рађена према захтевима грађана, а убудуће ће сви превозници на истим линијама возити по истој цени, поручио је Весић грађанима Младеновца и рекао да зна за проблем перонских карата које Ласта наплаћује у Младеновцу и да то неће бити дозвољено.

– Наш следећи потез према приградским општинама биће враћање одређених надлежности које су им деценијама одузимане. У току је доношење измена и допуна Закона о главном граду, који је основ за доношење новог статута Београда којим ће одређене надлежности бити враћене Младеновцу. Желимо да имамо функционалну организацију Београда који ће радити као целина, али у коме ће грађани моћи да решавају своје захтеве тамо где живе. До краја године имаћемо нову организацију града и испунићемо наше предизборно обећање о политичкој децентрализацији власти – казао је Весић.

Он је грађанима Младеновца поручио да ће најкасније до 2021. године бити прикључени на градски водовод.

– Покренули смо заустављени пројекат водовода Макиш–Младеновац који је осмишљен још осамдесетих година прошлог века и у који је до сада уложено преко 60 милиона евра. Да завршимо овај водовод, потребно нам је још око 60 милиона евра и око шест година. Још током ове године изводимо радове на овом водоводу чија је вредност око 100 милиона динара. Како га будемо завршавали, прикључиваћемо на градски водовод Гроцку, па Сопот и на крају Младеновац. Када пројекат буде завршен, грађани јужног дела Београда добиће стабилно снабдевање са исправном водом, а београдски водовод десетине хиљада нових корисника – поручио је Весић.

Извор : www.beograd.rs

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.