logo

Актуелности

Сеоске куће за избеглице из Хрватске и БиХ

altНа основу пројекта Комесаријата за избеглице и миграције и градске општине Младеновац, данас је седморо суграђана, избеглих и прогнаних лица из Хрватске и Босне и Херцеговине, потписало уговоре о додели сеоских кућа са окућницом. Добијањем сеоских кућа са окућницом седморо породица је стамбено обезбеђено док ће се још један уговор накнадно реализовати.

Данашња додела уговора је наставак пројекта започетог 2016. године којим је предвиђена куповина 20 кућа, сеоских домаћинстава, у укупној вредности од 27.100.000 динара. Од почетка пројекта, купљено је 12 кућа у 2017. години и седам кућа у овој години, док ће се још један уговор реализовати накнадно, чиме ће пројекат бити у потпуности остварен.

Пројекат куповина сеоских кућа за породице које су после ратова деведесетих година на просторима Хрватске и Бих, избегле на територију наше општине, реализован је у оквиру кровног пројекта Регионалног програма стамбеног збрињавања који је заједнички програм Србије, Бих, Црне Горе и Хрватске. Програм има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, САД-а, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

altДанашњем уручењу уговора присуствовали су Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, Дејан Ивковић, члан Већа градске општине Младеновац и Јасмина Вукадиновић из Повереништва за избегла и интерно расељена лица општине Младеновац.

- Ово је пројeкат за избегла и прогнана лица са територије Републике Хрватске и БиХ. Вредност уговора за куповину 20 сеоских кућа је 27.100.000 динара. Током 2017. године купљено је 12 кућа и набављен грађевински материјал, a данас додељујемо још седам уговора док ће се још један накнадно доделити.

Што се тиче интерно расељених лица са Косова и Метохије, ту је у реализацији уговор за 5 кућа и набавку грађевинског материјала за адаптацију.

Мислим да полако радимо и да се виде резултати. Пожелео бих све најбоље вама и вашим породицама, поносни смо што смо овај пројекат сви заједнио изгурали до краја.

Пролазиле су многе политике али на крају само остају резултати. Неке ствари могу да се реше брзо, неке спорије али на крају је задовољство видети да се проблем реши и да ви наставите да живите нормално колико се то може. Желим вам пуно здравља и среће - рекао је Глишић.

altalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.