logo

Актуелности

Обележавање општинске литије Света Тројица

Обележавање општинске литије Света ТројицаЛитургијом у Младеновачкој цркви, проласком литије улицама града и резањем славског колача у недељу 23. маја биће обележена литија Градске општине Младеновац − Силазак Светог Духа на апостоле, у народу позната и као Духови, односно Света Тројица. Програмом литије је предвиђено да у 10,00 часова буде завршена литургија у малденовачкој цркви, да би у 10,05 литија пошла улицама Младеновца, кроз улицу Војводе Путника, Краља Петра Првог и Јанка Катића до зграде општине.

У 10,10 испред зграде Градске општине Младеновац биће пререзан славски колач да би пет минута касније литија пошла према запису, на половини улице Јанка Катића, и вратила се у порту цркве.

Иначе, на празник Свете Тројице под у храмовима покрива се травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем. Овај обичај потиче још од првих хришћана, који су га пак преузели од Јевреја. Јевреји су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће гранчицама, зеленилом, травом и цвећем. То их је подсећало на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, јер су у пустињи живели у колибама од грања и лишћа. на Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.