logo

Актуелности

Одржан први Сабор традиционалног народног певања у Јагњилу

 

У присуству великог броја мештана њихових гостију, у порти цркве Св. Апостола Петра и Павла у Јагњилу одржан је Сабор традиционалног народног певања Шумадије под називом "Ој Јагњило, о мој мио боре". Организатор манифестације је Удружење "Собрашице" из Јагњила, а покровитељ Градска општина Младнеовац.

У програму је учествовало осам етно група из целе Шумадије - Изворна група "Црнућанка" из Горњег Милановца, КУД "Љубомир Ивановић Геџа" из Ковачевца, ХОР "Благовести" из Младеновца, КУД "Електропорцелан" из Аранђеловца, КУД "Прело" из Рабровца, "Архаика" - Абрашевић из Крагујевца, Мушка певачка група "Опленачке делије" из Доње Шаторње и "Сретењске зоре" из Аранђеловца.

У име Градске општине Младеновац скупу су присуствовали председница Скупштине општине Гордана Димитријевић - Бјеличић и чланови Већа Бојан Станојевић и Зоран Јоцић, који је и отворио ову манифестацију.

" Окупили смо се у овом прелепом амбијенту Цркве Св. Апостола Петра и Павла чији велики хришћански празник обележавамо данас.

Данашњи Сабор традиционалног народног певања Шумадије у Јагњилу одржава се у оквиру пројекта "Да нам живи Шумадија", са циљем неговања културног наслеђа и очувања традиције и обичаја овог дела Шумадије, и жељом да млади људи покажу своје умеће и таленат кроз певање старих народних песама.

Наша општина препознаје значај одржавања оваквих догађаја, и зато редовно помаже све манифестације које имају за циљ промовисање културних вредности и народног стваралаштва нашег краја широм Србије, али и ван граница наше земље.

Организаторима и учесницима данашњег сабора желим још пуно успешних година, добро здравље, а свим присутнима да уживају у музици и песмама шумадијског краја", рекао је Јоцић.

Првом Сабору народног певања у Јагњилу присуствовао је помоћник министра Министарства за развој села, Горан Миленковић, као и саветник министра, Зоран Спасић.

Поздрављајући присутне, помоћник министра Горан Миленковић је истакао да Министарство подржава овакве манифестације које за циљ имају развој села и останак мештана у њима, као и да је Влада Републике Србије обезбедила огромна средства намењена развоју села, а пре свега изградњи инфраструктуре, што је битан предуслов за останак људи на селу.

Самом програму претходила је Света литургија у цркви Св. Апостола Петра и Павла и резање славског колача, а након културно уметничког дела уследила је i посета сеоском домаћинству Кнежевић из Јагњила.

Манифестација “Сабор традиционалног народног певања Шумадије” има за циљ да очува ову врсту културног наслеђа, да промовише туристички потенцијал овог краја и допринесе оживљавању села које је пре 30 - 40 година било пример у пољопривредној производњи и задругарству у Србији.

Saborjagnilo3
Saborjagnjilo1
Saborjagnjilo10
Saborjagnjilo11
Saborjagnjilo12
Saborjagnjilo13
Saborjagnjilo14
Saborjagnjilo2
Saborjagnjilo4
Saborjagnjilo5
Saborjagnjilo6
Saborjagnjilo7
Saborjagnjilo8
Saborjagnjilo9

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.