logo

Друштво

Поздрав из Маутхаузена

Поздрав из МаутхаузенаКао знак захвалности општини Младеновац која је помогла пут у Аустрију , на годишњицу ослобођења Концентрационог логора "Маутхаузен", председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, добио је писмо поздрава и захвалности од бивших логораша и њихових потомака. Писмо на којем су се потписали чланови Удружење заточеника концентрационог логора "Маутхаузен" – Србија, послала је госпођа Роксанда Ленард.

Иначе, већ више од 60 година бивши заточеници КЛ "Маутхаузен" учествују почетком маја на прослави годишњици ослобођења овог логора, једног од највећих стратишта нацистичке Немачке у Другом светском рату, у коме је убијено и умрло преко 120.000 патриота из целе Европе.

Од 7.000 заточеника из Србије више од половине је оставило животе у овој "фабрици смрти" и њеним подлогорима. Ове године прослава се одржала 10. маја.

Хронологија фабрике смрти

1938. (8. август) – Пет месеци након Немачке окупације Аустрије, СС трупе почињу изградњу концентрационог логора Маутхаузен. За локацију су изабрали подручје уз Дунав, у близини града Маутхаузен. Први заточеници су били 300 Аустријанаца и Немаца који су пребачени из логора Дахау у Немачкој.

1940. (25. мај) – СС трупе отварају први у низу подлогора у Гусену. Затвореници су били махом Пољаци. Приморани су на рад у оближњем каменолому, локалној фабрици, изградњи пруге и уређењу корита реке Гусен.

1941. (7.јул) – Генерал СС трупа, Хајнрих Химлер, главнокомандујући Гестапо – а, наређује стављање логора у карантин због епидемије тифуса. Карантин привремено обуставља радова изван логора. У покушају да контролишу епидемију СС трупе убодом инјекције у срце убијају оболеле затворенике. Три месеца касније карантин је повучен.

1941. (1. новембар) – Управа логора шаље у централу у Берлину пошиљку златних пломби које су чувари вадили из уста мртвих заточеника пре кремације. До априла 1945. године у Берлин је из овог логора послато близу 230 килограма "зубног злата".

1942. (24. октобар) – Убијено 261 затвореника из Чешке, укључујући 130 жена и деце, као одмазда због напада на генерала Рајнхарда Хајдриха, окупационог управника Баварске и Моравске. Затвореници су убијени у гасним коморама где је као и у већини немачких логора коришћен Циклон Б, кристализовани агенс Цијанида. У Маутхаузену су у гасним коморама убијани слаби и болесни затвореници, као и циљне групе политичких заточеника по наредби из Берлина.

1942. (31. децембар) – Преко 5.000 Совјетских ратних заробљеника умире од последица принудног рада у каменолому. Затвореници одређени за рад у каменолму принуђени су да носе камене блокове тежине од 15 од 30 килограма трасом дугачком 180 метара. Овај рад их је убрзо исцрпљивао до смрти.

1943. (5. фебруар) – Нацистички доктор Карл Грос започиње са квази научним експериментима на више од 1.500 затвореника. Он их инфицира вирусима тифуса и колере како би тестирао екперименталне вакцине. Заточенике овог логора користе у експериментима са инјекцијама тестостерона, третманима за лечење туберкулозе и испитивања са конзумирањем супстанци које би требало да послуже као замена за храну.

1945. (2.фебруар) – Преко 570 затвореника, већином Совјетских војника, беже из Бараке 20, у којој су били затвореници предодређени за убијање. Чувари пуцају на бегунце али две групе се пробијају кроз бодљикаву жицу. Немачке снаге хватају и убијају све бегунце, осим њих 17 који су успели да побегну.

1945. (21.април) – Припадници СС снага у Маутхаузену покушавају да елиминишу све болесне зеробљенике. У наредна четири дана преко 1.400 болесних и слабих бивају угушени у гасним коморама што се наставља до самог ослобођења Маутхаузена, почетком маја исте године.

1945. (5.мај) – Америчке снаге ослобађају Маутхаузен. Разоружавају преостале СС чуваре. Некомплетна логорска документација показује да је око 200.000 затвореника прошло кроз овај логор од његовог оснивања 1938.године. Регистар смрти указује на то да је више од 68.000 људи умрло и убијено у логору. Хиљаде њих нерегистрованих такође су убијени на овом месту. Више од 8.000 слабих, болсених и изнурених заточеника умрло је убрзо по ослобађању логора.


Уочи пута на годишњицу ослобађања КЛ "Маутхаузен", Љубомир Зечевић, председник Удружења са седиштем у Београду, рекао нам је да је Удружење је основано одмах по завршетку рата са циљем да негује традицију отпора нацизму у концентрационим логорима и ради на сузбијању покушаја рехабилитације расистичке идеологије, ксенофобије и екстремног национализма.

– Долазе преживели заточеници са својим потомцима и пријатељима и свака земља доводи по групу млади. Из Србије је некада ишло по хиљду људи, а сада је то сведено на двадесетак. Нажалост, још увек не знамо колико ће ове године ићи из наше земље, све зависи колико пара скупимо. Врло тешко иде око прикупљања новца, сви се ваде на економску кризу. Свако гледа да сачува динар и да га не да тамо где не мора – рекао нам је Зечевић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.